Hoeveel stroom neemt kerstverlichting en hoe kun je besparen hierop?

Als we ergens op kunnen besparen, dan doen we dat als Hollanders maar al te graag. Ook tijdens Kerst als het eventjes kan, dus hoeveel stroom neemt die kerstverlichting eigenlijk en kan je hier wel op besparen?

Wees kieskeurig

Wie wil besparen zal niet alle verlichting en versiering dit jaar uit de kast kunnen trekken. Als je alle verlichting continu aanzet, zal je energierekening ook omhoog schieten en dat wil je nu juist voorkomen. Kies daarom alleen voor de verlichting die je echt gaat gebruiken en die je echt mooi vindt om in huis op te hangen. Vind je het leuk om op verschillende plaatsen in het huis verlichting op te hangen, dan moet je er ook vanuit gaan dat de energierekening omhoog gaat. Doe bijvoorbeeld de verlichting in de eetkamer uit, als je in de woonkamer gaat zitten. Wees dan ook zorgvuldig met het ophangen van de kerstverlichting en versiering. Hang de meeste verlichting op waar jij de meeste tijd zal doorbrengen deze kerst. Voor de meeste mensen is dat in de woonkamer, wel zo gezellig!

Hoeveel stroom neemt kerstverlichting?

Wanneer je met de kerstdagen een snoer van 20 lampjes hebt, een verlichte kerstster, een lichtslang van 10 meter en buitenshuis nog een snoer van 100 lampjes ophangt, verbruik je met gloeilampjes 170 kWh in 30 dagen. Dan branden de lampjes vrij veel uren op een dag en de gehele avond. Als je een timer inzet om deze lampjes korten te laten branden, kan dat zo al 120 kWh schelen. Dat zegt je misschien niet zo heel veel, maar over het algemeen zijn de energiekosten van de gemiddelde Nederlander €60,- duurder in december dan in de andere maanden. Vervang je alle gloeilampjes die je hebt, door led verlichting, dan kan je zomaar flink wat euro’s besparen.

Led kerstverlichting

Als je aan verlichting denkt, denk je natuurlijk aan die groene snoeren met gezellige gele kerstlampjes die altijd in de boom hangen. Het was elk jaar weer een hels karwei om het hele snoer uit de knoop te halen, nog voordat het decoreren kon beginnen. De nostalgie van de traditionele kerstverlichting is er nog altijd, maar als je wil besparen tijdens de kerstdagen kan je toch beter overstappen op led kerstverlichting. Led verlichting wordt hedendaags al gebruikt als een grote stap in het besparen op stroom. Waarom zou je dat dan niet willen doen tijdens de feestdagen?

Led kerstverlichting hoeft namelijk helemaal niet minder gezellig te zijn dan vroeger. De led lampjes zijn helemaal niet minder mooi. In tegendeel, je kan ze in alle kleuren kopen die je zelf mooi vindt. Zo is de led kerstverlichting verkrijgbaar in warm wit, geel, blauw en zelfs roze. Zo kan je de kerstboom versieren zoals jij het graag wil. Houd je niet zo van die felle verlichting? Ook dan zit je met led kerstboomverlichting aan het goede adres. Deze lampjes kan je namelijk ook krijgen als dimbare kerstverlichting. Perfect voor een gezellig avondje tijdens de donkere dagen voor kerst. Zelfs de tuin kan je versieren met led kerstverlichting buiten. Die je in alle soorten weer kan laten hangen en de tuin voorzien van een gezellige sfeer. Besparen begint dus bij led verlichting.

Neem een slimme stekker

Voor de kerstverlichting is een slimme stekker ook ontzettend handig. Met zo’n slimme stekker kan je namelijk zelf bepalen wanneer de verlichting aangaat. Als je de kerstverlichting in een smart plug steekt, is de verlichting gelinkt aan je smartphone. Zo kan je via je smartphone de lichtjes aan of uitdoen wanneer jij wil. Er zijn ook slimme stekkers die automatisch aan of uitgaan op een specifieke tijd of als het donker begint te worden. Toch gaat dan het smart effect een beetje verloren.

Wanneer de verlichting aangaat als het donker wordt, zal de verlichting al vroeg in de avond gaan branden. Waarschijnlijk blijft de verlichting de hele avond aanstaan. Dat zijn flink wat uren waarop de kerstverlichting brandt. Dat is natuurlijk zonde als je pas om acht uur ’s avonds thuiskomt. Met een slimme stekker die verbonden is aan je smartphone, kan jij de verlichting bijvoorbeeld aanzetten wanneer je naar huis gaat. Zo kom je toch aan in een gezellig verlicht huis en verlies je geen onnodige stroom als je er niet bent.

Groepeer verschillende decoratie met kerstverlichting

Een huis met smartactiviteiten, staat erom bekend om apparaten te kunnen koppelen met elkaar. Het groeperen van apparaten heeft vooral nut als het gaat om besparen. Je kan met je smartphone namelijk al je apparaten in een keer tegelijk aanzetten. Of je kiest voor een bepaalde groep apparaten die je aan wil zetten voordat je thuiskomt.

Het is mogelijk om scenario’s te creëren met een smart home. Je kan bijvoorbeeld je verlichting aan laten gaan als je de kamer binnenkomt. Dat kan allemaal automatisch als je ook een slimme deursensor hebt. Het lijkt misschien wat overdreven, maar leuk is het natuurlijk wel. Het creëren van deze zogeheten scenario’s gaat alleen als je een wat groter slim ecosysteem hebt. Des te meer apparaten je hebt, des te makkelijker zijn ze met elkaar te verbinden zijn en geloof het of niet, het kan daadwerkelijk schelen op je energierekening!

Voorzichtig met de buitenlampjes

Als je wil besparen met de kerst, kan je ook de buitenversiering een nieuwe beurt geven. De welbekende lichtbuizen worden tegenwoordig ook van led buitenverlichting gemaakt. Zo kan je toch je dak versieren, maar bespaar je weer een beetje op de energierekening. Wees wel altijd voorzichtig met buitenverlichting. Vaak zit er een andere spanning op deze lichten dan gewone lichtjes. Buitenverlichting is dan ook voorzien van een transformator die de netspanning omzet naar 12V of 24V. Als er ‘IP23’ op de verpakking staat, weet je dat je veilige buitenversiering te pakken hebt.