Alle seizoensgroenten van Nederland op een rijtje

Als je bewust wilt koken met groenten die op dat moment in het seizoen zijn, ben je bij dit artikel aan het juiste adres. In Nederland zijn er veel groenten die seizoensgebonden zijn en daardoor op hun best zijn qua smaak, kwaliteit en prijs. In dit artikel vind je een overzicht van alle seizoensgroenten in Nederland, met tips voor bereiding en recepten.

Inleiding

In dit artikel vind je een lijst met alle seizoensgroenten in Nederland, zodat je altijd weet welke groenten je op dat moment het beste kunt kopen. Het eten van seizoensgroenten is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Seizoensgroenten zijn namelijk lokaal geteeld en hebben daardoor minder transport nodig. Bovendien zijn ze op dat moment op hun best qua smaak, textuur en voedingswaarde.

Lente

Asperges

Asperges zijn een echte lente-delicatesse in Nederland. Ze zijn verkrijgbaar vanaf eind maart tot eind juni en zijn op hun best in april en mei. Asperges zijn rijk aan vezels, vitamine C en foliumzuur en hebben een milde, delicate smaak. Ze zijn perfect om te stomen, grillen of roerbakken. Je zou er ook heldere aspergesoep mee kunnen maken.

Radijs

Radijs is een knapperige, pittige groente die in het voorjaar geoogst wordt. Ze zijn er in verschillende kleuren en maten, maar de meest voorkomende zijn de rode en witte radijsjes. Radijsjes zijn heerlijk om rauw te eten, bijvoorbeeld als snack of in salades. Ze geven een lekkere bite en een frisse smaak.

Spinazie

Spinazie is een veelzijdige groente die het hele jaar door verkrijgbaar is, maar in het voorjaar op zijn best is. De jonge blaadjes van spinazie zijn het lekkerst en zijn een goede bron van ijzer, calcium en vitamine A en C. Spinazie is heerlijk in salades, smoothies, soepen, ovenschotels en als bijgerecht.

Zomer

Tomaten

Tomaten zijn onmisbaar in de zomer en worden van juni tot oktober in Nederland geteeld. Ze zijn er in verschillende kleuren en maten, van cherrytomaatjes tot grote vleestomaten. Tomaten zijn rijk aan vitamine C, lycopeen en kalium en zijn ideaal voor in salades, pasta’s, sauzen en als snack.

Courgette

Courgette is een veelzijdige groente die in de zomer geoogst wordt. Ze zijn rijk aan vezels, vitamine C en kalium en hebben een neutrale, zachte smaak. Courgette is ideaal om te grillen, roosteren, bakken, stoven of als basis voor een soep of pastagerecht.

Komkommer

Komkommer is een verfrissende, knapperige groente die in de zomer veel gegeten wordt. Ze zijn rijk aan water en vitamine C. Verwerk het lekker eens in een salade of op een sandwich.

Herfst

Pompoen

Pompoen is een typische herfstgroente die verkrijgbaar is van september tot en met december. Ze zijn er in verschillende soorten en maten, zoals de flespompoen, hokkaido en butternut. Pompoenen zijn rijk aan vezels, vitamine A en C en hebben een zoete, nootachtige smaak. Ze zijn heerlijk om te roosteren, in soepen en stoofschotels.

Boerenkool

Boerenkool is een wintergroente die al in de herfst geoogst wordt. Het is een van de gezondste groenten die er is en is rijk aan vezels, vitamine C, K en ijzer. Boerenkool is lekker om te koken, te roerbakken of te verwerken in smoothies.

Spruitjes

Spruitjes zijn een typische herfstgroente die verkrijgbaar zijn van september tot en met januari. Ze zijn rijk aan vezels, vitamine C en K en hebben een licht bittere smaak. Spruitjes zijn lekker om te koken, te roerbakken of te verwerken in ovenschotels.

Winter

Pastinaak

Pastinaak is een typische wintergroente die vanaf oktober tot en met februari verkrijgbaar is. Ze zijn rijk aan vezels, vitamine C en K en hebben een zoete, kruidige smaak. Pastinaak is heerlijk om te roosteren, te koken of te verwerken in soepen.

Rode kool

Rode kool is een typische wintergroente die verkrijgbaar is vanaf september tot en met februari. Ze zijn rijk aan vezels, vitamine C en K en hebben een zoete, lichtzure smaak. Rode kool is lekker om te koken, te stoven of te verwerken in salades.

Knolselderij

Knolselderij is een typische wintergroente die verkrijgbaar is vanaf oktober tot en met maart. Ze zijn rijk aan vezels, vitamine C en K en hebben een nootachtige, kruidige smaak. Knolselderij is heerlijk om te koken, te roosteren of te verwerken in soepen.

Conclusie

In dit artikel heb je kunnen lezen welke groenten er in Nederland per seizoen verkrijgbaar zijn. Door bewust te kiezen voor seizoensgroenten, ben je niet alleen goed bezig voor je portemonnee maar ook voor het milieu en je gezondheid. Door te variƫren in groenten kun je elke dag weer een gezonde en lekkere maaltijd op tafel zetten.