Alles over het WK Darten 2023

abstract accuracy accurate aim

Het WK Darten, ofwel PDC World Championship, gaat bijna van start. Het is het meest prestigieuze darttoernooi dat er is. Het WK gaat van start op 15 december en duurt tot 3 januari. De locatie van het WK Darten 2023 is Alexandra Palace London.

Speelschema WK Darten 2023

De 96 beste darters ter wereld doen mee aan het PDC Championship. In de eerste ronde gaan. De 32 Pro Tour qualifiers nemen het op tegen de 32 internationale qualifiers. Er doen twaalf Nederlanders mee en drie Belgen.

Op de eerste dag staat er al gelijk een grote naam op het programma. Peter Wright neemt het tegen Mansell of Robb op. Peter Wright is de winnaar van de vorige PDC Championship. Hij won van Michael Smith in de finale. In 2020 won hij het WK ook al. Michael van Gerwen was voor het laatst kampioen in 2019.

Maandag 19 december is de eerste speeldag voor de Nederlanders. Niels Zonneveld staat tegenover Lewy Williams en Danny Jansen tegenover Paolo Nebrida. Later op de dag zien we ook de eerste wedstrijd van Geert Nentjes tegen Leonard Gates. Woensdag 21 december staat een van de beste Nederlandse darters op het programma. Michael van Gerwen neemt het tegen Zonneveld of L Williams op.

WK Darten 2023 livestreamen

Het toernooi live kijken is natuurlijk wel zo leuk. Wedstrijden terugkijken of de uitslag online lezen is niet hetzelfde. Je kan livestreamen via de tv of online. In Nederland kijk je de WK Darts normaalgesproken bij RTL 7. Tegenwoordig heeft Viaplay de speelrechten overgenomen. Dit is een betaalde livestreamdienst. Het voordeel is dat het maandelijks opzegbaar is en je het dus kan opzeggen na het WK.

Je kan ook voor een livestream kiezen. Let wel op dat de meeste gratis livestreams ook nadelen hebben. Het zijn niet altijd veilige verbinden waardoor je laptop, smartphone of tablet blootgesteld kan worden aan malware.

Walk-on songs van darters

Iedereen die een beetje dartfan is weet dat de darters met een speciaal nummer het podium op komen. Sommige walk-ons zijn zo vermakelijk dat de wedstrijd daar een beetje bij wegvalt. Het is een cruciaal moment voor de darter. Het publiek moet achter je staan, je moet zelf in de juiste mindset komen en je wil natuurlijk je tegenstander een beetje afschrikken.

Gerwyn Price koos altijd voor ‘Ice Ice Baby’ van Vanilla Ice, maar heeft nu voor ‘Roar’ van Kary Perry gekozen. Peter Wright is niet van plan af te wijken van zijn openingsnummer. Hij komt met het oude en vertrouwde ‘Dont stop the party’ van Pitbull op.

Michael van Gerwen maakt er een speciale show van. Hij komt op met een fragment uit “Shine on you crazy diamond’ van Pink Floyd.  Daarna komt het liedje van Seven Nation Army inzetten “The White Stripes”.

Welk nummer de darters ook kiezen, ze doen een stoer loopje naar het podium en hypen het publiek op. Dit zie je ook tijdens het duel. De darters spelen met het publiek en de tegenstander. De mentale strijd bij darter is groter dan je denkt.