Beleefweek op de Utrechtse Heuvelrug binnenkort weer van start

facade of medieval church tower

Ook dit jaar zal de Beleefweek weer plaatsvinden op de Utrechtse Heuvelrug. Bezoekers kunnen genieten van de herfst en hebben keuze uit een tal van activiteiten. Tijdens de Beleefweek zijn deelnemers van harte welkom op het erfgoed en in de natuur van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Er worden allerlei evenementen georganiseerd om mensen enthousiast te maken voor de natuur. Met de herfstige kleuren in het bos en het aangename weer is het ook een uitstekende tijd om naar buiten te gaan.

Van ezelwandelingen tot speurtochten, er wordt van alles georganiseerd

Er worden gedurende de Beleefweek een schat aan activiteiten organiseert. Landeigenaren kunnen zich opgeven voor de Beleefweek en zo hun eigen activiteit aan het programma toevoegen. Het is een mooi initiatief waarin ondernemers en organisaties samenkomen. Hierdoor hebben bezoekers volop keuze. Van ezelwandelingen tot een herfstmarkt, er zit voor iedereen wat bij. Mochten bezoekers tijdens de activiteiten in even pauze willen houden dan is dat uiteraard mogelijk. Er zijn voldoende wandelpaden waarin je je kunt terugtrekken om te genieten van de stilte. Neem een boek mee of een smartphone zodat je een spel kunt spelen bij spelaanbieders zoals betFIRST. Jong en oud zullen zich prima vermaken in het Nederlandse landschap. Andere activiteiten waar bezoekers zich voor kunnen opgeven zijn wandelexcursies door het bos, open dagen op boerderijen en boomgaarden, meezingochtend, rondleiding door een historische moestuin, kijken bij de imker en diverse speurtochten. Voor de kinderen zijn er een aantal speciale activiteiten namelijk een Boscast, oftewel een podcast voor kinderen die zal gaan over de natuur en de bewoners. Ook zullen er diverse familiespeurtochten en kaboutertochten zijn. De meeste activiteiten worden op een aantal vaste data georganiseerd, maar er zijn tevens activiteiten die bezoekers elke dag kunnen ondernemen. Dit gaat met name om wandelroutes zoals de toegankelijke wandelroute Broekhuizen en de toegankelijke wandelroute Natuur zonder drempels. De Boscast en Bos- en Natuur Speurtocht vallen hier echter ook onder.

Het Nationaal Park is gemakkelijk bereikbaar

Het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is een eeuwenoud gebied wat bekend staat om haar prachtige natuur. Het staat onder toezicht om de natuur te beschermen. Het is eenvoudig te bereiken met de auto via de A12 en A28. parkeren is bij een aantal parkeergelegenheden gratis. Het gebied is tevens toegankelijk met het openbaar vervoer. Het Nationaal Park vraagt bezoekers om deze plek met respect te behandelen. Dit betekend dat men de natuur niet mag verstoren en alleen op de aangegeven paden en wegen mag komen. Bezoekers zijn welkom tussen zonsopgang en zonsondergang. Er zijn diverse wandel-, fiets- en paardrijpaden, elk aangegeven met een bord.

Proef de smaak van de Utrechtse Heuvelrug

De activiteiten zijn met name leuk om te ondernemen, maar ze zijn ook leerzaam. Zo leren bezoekers veel over de natuur en de bosbewoners. Daarnaast ontvangen bezoekers interessante informatie over de rijke historie van de Utrechtse Heuvelrug. Naast de workshops, speurtochten en wandelingen is het mogelijk om de Utrechtse Heuvelrug te proeven. Tijdens de Beleefweek worden er diverse streekproducten aangeboden. Een percentage van de opbrengst van deze streekproducten zal worden gebruikt voor het natuurbeheer- en behoud van het Nationaal Park. De producten worden lokaal gemaakt door producenten uit de streek die plaatselijke ingredi├źnten gebruiken. Streekproducten die men tijdens de Beleefweek kan tegenkomen zijn Heuvelrug Biologische Kruidenthee, De ZonHeuvelZwam growkit, De Heuvelrug Speciaal Kaas, Villa Thorhem Hederswol, Heuvelrug Veldboeket, de droge worst van Heuvelrugs bosvarken en Heuvelrugbier. Het Heuvelrug Blond is een bier wat op een biologische wijze wordt gebrouwen. Tijdens het brouwproces wordt water van de Utrechtse Heuvelrug gebruikt dat ze op 70 meter diepte winnen.