Boot huren voor een zeilvakantie? Houd hier rekening mee!

Vind je zeilen geweldig? Dan ga je in je vrije tijd misschien het liefst met je zeilboot de Nederlandse wateren op. Als je een echte zeilfanaat bent, kun je er ook voor kiezen om op zeilvakantie te gaan. Hier hoef je geen eigen boot voor te hebben, want je kunt een zeiljacht of catamaran huren. Om te voorkomen dat je de verkeerde keuze maakt, vertellen wij je hier waar je rekening mee moet houden bij het huren van een boot voor een zeilvakantie.

Faciliteiten van de boot

Wie op zoek gaat naar een boot voor een zeilvakantie, ontdekt snel dat de mogelijkheden nagenoeg eindeloos zijn. Sommige mensen huren de eerste beste boot die zij tegenkomen, maar dit raden wij je niet aan. Geen boot is immer hetzelfde, waardoor het verstandig is om verschillende boten met elkaar te vergelijken. Dit kun je het beste doen via de site van een partij die zeilvakanties aanbiedt, zoals Tubber. Je ziet hier snel wat de verschillende boten je allemaal te bieden hebben, waardoor het een stuk makkelijker wordt om een keuze te maken.

Plaats van vertrek

De plaats van vertrek is uiteraard ook iets om rekening mee te houden. Je kunt vanuit Nederland op zeilvakantie gaan, maar veel mensen kiezen ervoor om vanuit een ander land te vertrekken. Zo kun je bijvoorbeeld een zeiljacht of catamaran huren in Griekenland, Kroatië, Italië of Spanje. Gaat je voorkeur uit naar een boot huren Kroatië? Vergeet dan niet dat je er zelf voor moet zorgen dat je op de juiste dag en tijd in de haven van vertrek bent.

Prijs

Veel Nederlanders kijken als eerste naar een prijs als ze een boot huren. Logisch, want je wilt niet onnodig veel betalen voor een zeilvakantie. Toch moet jij je niet te veel laten leiden door de prijs, want een goedkope boot heeft doorgaans minder goede faciliteiten dan een duurdere. Bepaal daarom eerst voor jezelf waar een boot in ieder geval over moet beschikken en begin dan pas aan je zoektocht. Dit maakt het een stuk makkelijker om de beste zeiljacht of catamaran te vinden.

Vaarvorm

Heb je zeilervaring? Dan neem je het liefst zelf plaats achter het roer op zeilvakantie. Je kunt in dat geval een boot huren voor jou en je reisgezelschap. Als je liever met een grotere groep vakantie viert, kun je voor een flottielje kiezen. Je vaart legt dan met meerdere boten langs een uitgestippelde route. Je kunt je eigen boot boeken, maar het is ook mogelijk om mee te varen op het moederjacht.

Invulling van de vakantie

Tot slot is de invulling van de vakantie iets om rekening mee te houden als je een boot huurt. Wil je zelf varen en huur je een boot zonder schipper? Dan moet je alles zelf regelen. Dit is niet het geval als je voor een zeiljacht of catamaran met ervaren schipper kiest. Zo’n schipper stippelt de route uit, regelt de aanlegplaatsen en houdt het weer in de gaten. Hierdoor kun jij optimaal genieten van je vakantie.