Welke wijn past bij jouw smaak?

Smaken verschillen. Dat geldt voor eten, interieur, kleding, maar ook zeker voor wijn! Er is voor ieder wat wils, van droge tot meer zoete witte wijn. Van lichte frisse tot volle fruitige rosé. Ook bij de keuze voor een rode wijn kun je alle kanten op. Welke rode wijn past bij jouw smaak?

Complex, krachtig en vol

Houd je van een complexe rode wijn met power? Kies dan voor een rode wijn met Merlot uit Bordeaux. Merlot is beste vrienden met Cabernet Sauvignon en ze zijn vaak samen in een wijn te vinden. De Merlotdruif is een veel aangeplante druif in Bordeaux en vaak het hoofdingrediënt van grote wijnen zoals die in Pomerol gemaakt worden. Het terroir van de wijnstreek Pomerol is een combinatie van kiezel, ijzer, klei en leem en dat proef je. De wijnen hebben verder enorme power, zijn geconcentreerd en breed versmolten, rijk van smaak met vol fruit, vanille en mokka.

Stevig, zacht en romig

Gaat jouw voorkeur uit naar stevige, zachte en romige rode wijn? Proef dan eens een Bourgogne rode wijn. Het is niet overdreven gezegd dat Bourgogne internationaal op de kaart is gezet door de Pinot Noir-druif. De druif representeert subtiele smaken van soepel fruit (bessen, kersen en frambozen). Dat betekent overigens niet dat de wijnen geen structuur hebben, het tegenovergestelde is zelfs waar. In de wijnen die wat langer gerijpt zijn, vind je vaak ook aardse tonen. Rode wijnen uit de wijnregio’s Côte de Nuits en Côte de Beaune in Bourgogne kun je veelal met gemak tien jaar opleggen. Wil je echt een bijzondere wijn in je glas? Met een wijn uit Pommard word je op je wenken bediend. De malse, zachte smaak van rood fruit wordt prettig afgelost door zoetkruidige houttonen met vanille.

Licht, soepel en fruitig

Vind jij een fruitige, soepele en lichte wijn het lekkerst? Dan zijn Beaujolais wijnen iets voor jou. Rode Beaujolais wijnen worden altijd volledig gemaakt van het druivenras Gamay. Deze druif is erg honkvast, zo’n 95% van de Gamaystokken ter wereld zijn aangeplant in Beaujolais! De overige 5% zijn verdeeld over landen als Zwitserland en Nieuw-Zeeland.

De belangrijkste kenmerken van een Beaujolais wijn zijn de soepele en fruitige smaak met frisse zuren. Aardbei, framboos en kers stuiven na het walsen je neus in. Een malse en elegante wijn. Je maakt een Beaujolais – en jezelf – niet blij als je ‘m lang bewaard. Jong geniet je er het meest van.