3 tips om te stoppen met sigaretten

Stoppen met roken is vaak lastiger dan gehoopt. De behoefte aan nicotine zorgt ervoor dat je wil roken en snel geneigd bent om weer een sigaret op te pakken. Hieronder zijn een aantal tips beschreven die kunnen helpen bij het stoppen met roken.

Bepaal waarom je wil stoppen

Iedereen heeft andere motieven om te willen stoppen met het roken van sigaretten. Het is algemeen bekend dat roken slecht is voor de gezondheid maar toch kunnen er ook andere redenen zijn om te willen stoppen. Misschien heb je in je directe omgeving veel mensen waardoor je niet kan roken of heb je andere gezondheidsredenen waarom stoppen met sigaretten verstandig kan zijn. Het is belangrijk om voor jezelf na te gaan waarom je wil stoppen met sigaretten. Misschien wil je wel geld besparen of merk je dat sigaretten voor slechte gewoontes zorgen. Hoe dan ook, het opschrijven van de redenen om te willen stoppen kan een goede houvast bieden. Ga dan per reden ook na wat het stoppen uiteindelijk voor positief resultaat kan hebben. Elke keer dat je weer naar een sigaret snakt kun je dit lijstje bekijken en jezelf er weer aan herinneren waarom je wil stoppen. Zo krijg je elke keer weer even een geheugensteuntje en verlies je jouw doelen niet uit het oog.

Neem een gezondere levensstijl aan

Stoppen met roken draagt natuurlijk al bij aan een gezondere levensstijl. Toch kunnen andere gezonde bijdrages aan je levensstijl er ook voor zorgen dat je makkelijker kan stoppen met sigaretten. Een gezonde levensstijl staat niet in lijn met roken en wanneer je verder wel gezond leeft zal je dit ook eerder in gaan zien. Omdat roken vaak een gewoonte is geworden, is het goed om op zoek te gaan naar alternatieven voor deze gewoonte. Zo kan een stukje lopen of fietsen een vervanging zijn voor roken. Het zorgt voor afleiding van de behoefte aan een sigaret en kan bovendien ook ontspannend werken. Ga dus elke keer dat je snakt naar een sigaret bewegen. Op deze manier bouw je een nieuwe routine op waarin roken geen rol speelt.

Overweeg e-sigaretten

Wanneer de routine om te roken zodanig aanwezig is, kan het helpen om over te stappen op e-sigaretten. In dat geval vervang je de tabak voor e-liquids. Deze liquids bevatten ook de nicotine die in sigaretten zit maar bevatten verder veel minder schadelijke stoffen. Zo kun je online e liquid bestellen mr-joy.nl, waar een ruime keuze is aan liquids. Met het gebruik van liquids heb je een bredere keuze uit smaken maar ook de hoeveelheid nicotine kan je zelf bepalen. Op die manier kan je langzaam de hoeveelheid nicotine afbouwen tot je niet langer veslaafd bent. Ga voor jezelf na welke vorm van elektrische sigaretten het beste aansluit bij je behoeften en de redenen waarom je wil stoppen met normale sigaretten.

Hoe je het ook went of keert, stoppen met sigaretten is lastig. Er komen vaak afkickverschijnselen bij kijken die je zowel fysiek als mentaal kan ervaren. Ondanks dit levert stoppen met sigaretten voornamelijk voordelen op. Houd je daarom goed vast aan deze voordelen zodat je je doelen niet uit het oog verliest. Mocht het stoppen toch nog vrij moeizaam gaan, of helemaal niet lukken, neem dan contact op voor professionele hulp of begeleiding.