Gezinnen die afgelopen zomer in Nederland of bijvoorbeeld in de Belgische Ardennen verbleven, werden bepaald niet getrakteerd om zomerse omstandigheden. Het aantal zomerse dagen lag afgelopen zomer veel lager dan in eerdere jaren. Ter illustratie, de zomer van 2021 kende 17 zomerse dagen. Daar waar dat aantal een jaar eerder nog op 28 zomerse dagen lag. 2018 was de beste zomer uit de laatste jaren met maar liefst 37 dagen waarop de temperatuur boven de 25 graden uitkwam. Overigens ligt het gemiddelde aantal zomerse dagen per jaar op 22.

Vakanties in eigen land populair in 2021

Veel Nederlanders kozen de afgelopen twee jaar voor een vakantie in eigen land. Zij bezochten een van de Waddeneilanden, of planden een vakantie naar Zeeland. Deze gebieden gaven hen het gevoel toch even weg te zijn, zonder een groot gezondheidsrisico te lopen. Het is geen fijne gedachte, dat je in een buitenlands ziekenhuis terecht kunt komen na een besmetting met het coronavirus. Zeker in de eerste zomer, toen mensen nog niet gevaccineerd waren. Daar kwam bij dat de regels voor vakanties in het buitenland relatief streng waren. Het beperkte de mogelijkheden voor vakantiegangers.

Zonvakanties ingehaald in de herfstvakantie

Opvallend is dat het aantal geboekte zonvakanties in de herfstvakantie, welke inmiddels in grote delen van Nederland begonnen is, juist is toegenomen. Op luchthaven Schiphol zijn deze maand veel meer reizigers dan in andere jaren. Het valt mogelijk te verklaren door het beperkte aantal zomerse dagen in Nederland zelf deze zomer. Daarbij is het voor het eerst mogelijk om een vakantie naar een verre bestemming te boeken. Vorig jaar werd dit nog afgeraden.

Vakantie naar de Verenigde Staten nog niet mogelijk

Nog niet alle landen hebben hun grenzen geopend voor de Nederlandse toerist. Onder meer vakanties naar de Verenigde Staten en Australië zijn nog niet mogelijk. De verwachting is dat een reis naar de Verenigde Staten per 1 november weer geboekt kan worden. Mensen die een vakantie naar Australië op hun wensenlijst hebben staan, lijken te moeten wachten tot in ieder geval 1 januari.

Korte onderbreking van het hybride werken

Na de laatste versoepelingen van het kabinet zijn veel organisaties gestart met het hybride werken. Dit betekent dat medewerkers de helft van hun tijd vanuit huis werken en de andere helft op kantoor aanwezig zijn. Veel werkenden keken uit naar dit moment, daar zij voor het eerst in lange tijd weer contact hadden met collega’s. Tegelijkertijd vreet het hybride werken energie, daar men weer moet wennen aan het werken op kantoor. Vroeger opstaan, meer sociale contacten, langere reistijd, enzovoorts. Het zijn factoren die meespelen. Een korte vakantie naar een zonbestemming kan voor werkenden een welkome onderbreking zijn van het hybride werken.