Halfpension: dit moet je weten over halfpension voordat je boekt

halfpension betekenis uitgelegd

Ben jij een vakantie aan het boeken? Hartstikke leuk natuurlijk, maar bij het uitzoeken van een overnachtingsplek kun je tijdens het boeken tegen termen als all-inclusive, volpension, halfpension, logies en logies plus ontbijt aanlopen. Als je de reis zelf organiseert en online een hostel, hotel of b&b uitzoekt, kun je meestal heel duidelijk zien of het alleen om een overnachting gaat of om een overnachting met ontbijt. Vooral bij het boeken van vakanties bij grotere reisorganisaties, waar alles van tevoren is georganiseerd en geboekt, moet je vaak kiezen wat je precies wilt. Maar wat betekenen al deze opties eigenlijk precies en wat moet je weten voordat je die reis met halfpension boekt?

Logies (plus) ontbijt

Als je een overnachting boekt met alleen logies, dan is de overnachting ook echt het enige dat je krijgt voor je geld. Bij logies plus ontbijt krijg je er ook ontbijt naast. Deze opties kun je vaak verwachten als je zelf je reis organiseert en bijvoorbeeld via internet een hotel reserveert.

Vol- en halfpension

Als je meegaat op een georganiseerde trip, met een wat grotere reisorganisatie, dan wordt de kans al iets groter dat je de keuze moet gaan maken tussen vol- en halfpension. Maar wat is precies het verschil tussen halfpension en volpension?

Halfpension

Halfpension betekent een overnachting in een hotel inclusief ontbijt en avondeten. Bij halfpension is geen lunch inbegrepen. De dag dat je aankomt, kun je rekenen op een heerlijk diner dat voor je klaarstaat. De volgende ochtend word je wakker en kun je voor een lekker ontbijtje aanschuiven. Op de dag van vertrek krijg je je laatste ontbijt.

Volpension

Volpension wil zeggen dat je overnacht in een hotel, maar dat je daar ook ontbijt, lunch én avondeten bij krijgt. De lunch is dus het grote verschil tussen half- en volpension. Bij halfpension krijg je geen lunch en bij volpension wel.

All-inclusive

Wil je het helemaal leuk maken voor jezelf, dan kun je kiezen voor all-inclusive. Dan zijn naast ontbijt, lunch en avondeten ook de drankjes inbegrepen. Of alcoholische versnaperingen zijn inbegrepen, hangt van het soort reis en de reisorganisatie af. Het is dus goed om dit van tevoren te controleren of na te vragen.

Alles is verzorgd bij all-inclusive. Je hoeft dus zelf niet op zoek naar een eettentje voor een lekkere lunch of een fijn diner. Ook kun je net zo veel drankjes bestellen als je zelf wilt. Geen gedoe dus, als je een all-inclusive reis boekt.

Andere talen

Soms kom je in andere landen andere termen tegen voor halfpension, volpension en all-inclusive. In het Engels kun je bijvoorbeeld rekenen op de termen ‘partial board’ of ‘half board’ voor halfpension en ‘full board’ voor volpension. Ga je naar Frankrijk? Dan kun je de term ‘demi-pension‘ tegenkomen. In Spaanstalige landen wordt dan gerept over ‘media pension’.

Wat moet je kiezen?

Welke optie het beste is, is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren en wensen, en natuurlijk ook van de wensen en voorkeuren van diegene(n) met wie je op vakantie gaat. Als je er graag op uitgaat om onder de locals een hapje te eten, dan is misschien halfpension een goede optie. Je hoeft je over het diner niet druk te maken en je kunt toch een beetje de lokale cuisine uittesten tijdens de lunch. Als je denkt dat je veel uitstapjes gaat maken en niet in het hotel zult zijn rond het middaguur, dan is halfpension ook fijn. Je hoeft dan niet in het hotel te zijn voor de lunch, zoals bij volpension wel het geval is.

Als je verwacht tijdens je vakantie veel in het hotel te zijn, dan is volpension juist weer een goede optie. Aangezien je dan toch al in het hotel aanwezig bent, kun je zo aanschuiven voor het ontbijt, de lunch en het avondeten. Je hoeft je dan niet druk te maken of ergens over na te denken. Ook hoef je niet hals-over-de-kop terug te keren van een uitstapje, omdat je het avondeten in het hotel dreigt te missen.

Natuurlijk hangt aan halfpension en volpension vaak een ander prijskaartje dan aan all-inclusive. Voor welke optie je gaat, is dus ook afhankelijk van het budget dat je hebt vastgesteld voor de vakantie. Het maakt voor de prijs ook uit in welke periode je gaat en de ene reisorganisatie heeft weer een andere aanbieding dan de andere, dus vergelijken kan nuttig zijn.

Voordat je halfpension boekt…

…moet je weten dat je vaak op bepaalde tijden in het hotel moet zijn. Niet alleen het ontbijt wordt vaak op bepaalde tijden geserveerd, dit geldt ook voor het avondeten. Het is dus belangrijk dat je bij het inchecken in het hotel nog even goed vraagt naar die tijden. Was je een keertje te laat terug voor het avondeten? Dan krijg je helaas geen geld terug. Dit is ook belangrijk om te weten, hoewel je niet verplicht bent om het ontbijt en avondeten te nuttigen, heb je er natuurlijk wel voor betaald. Het zou zonde zijn om dit dan te missen. Natuurlijk staat het je vrij om een keertje buiten het hotel te dineren of te ontbijten, maar dit is dan wel op eigen kosten.

Boeken maar!

Nu het verschil tussen alle pensions en opties duidelijk is, is het tijd om je vakantie te boeken. Voordat je dit doet is wel belangrijk om bijvoorbeeld ook even te kijken naar je reisverzekering. Als dat ook goed zit, kan niets het genieten meer in de weg staan. Een fijne vakantie!