Tegenwoordig weet iedereen wel hoe belangrijk het is om gezond te eten en te bewegen. Sommige mensen hebben er meer moeite mee dan anderen, iedereen is tenslotte anders en er zijn talloze manieren om gezonder en fitter te worden. Een voedingsschema kan een handig hulpmiddel zijn bij het bereiken van je doelen, of dat nou is om af te vallen of om gewoon gezonder te gaan leven. In dit artikel geven we je meer inzicht over hoe een voedingsschema je kan helpen om gezonder en gelukkiger te leven.
Waarom een voedingsschema helpt bij het bereiken van je doelen
We moeten allemaal goed zorgen voor ons lichaam en dat doen we door gezonde voeding en sport. Deze combinatie is heel belangrijk want als je 5 dagen per week sport maar ook 5 dagen per week McDonald’s eet, dan ben je nog niet gezond. Een voedingsschema geeft je meer houvast in het dagelijks leven.
De voordelen
Een voedingsschema geef structuur in je dagelijkse routine, het zorgt ervoor dat je beter in staat bent om je gezonde levensstijl te ontwikkelen en behouden. Het helpt je om te plannen wat en wanneer je gaat eten en voorkomt dat je impulsief naar ongezond voedsel grijpt. Ook zorgt een voedingsschema voor balans, het zorgt ervoor dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt om goed te functioneren in het dagelijks leven.
Daarnaast hoef je niet na te denken over wat je die dag wil gaan eten, dit zorgt voor minder stress. Je hoeft geen last-minute boodschappen te gaan doen waardoor je meer tijd over houdt. Ook maakt een voedingsschema het gemakkelijker om je doelen te meten. Door je maaltijden te plannen en bij te houden wat je eet, kun je zien wat je kunt verbeteren en wat goed werkt voor jou.
De nadelen
Alhoewel een voedingsschema veel voordelen biedt, heeft het ook een paar nadelen. Je eet niet gevarieerd, vaak krijg je dagelijks iets anders te eten maar wekelijks blijft het hetzelfde. Elke week rijst met kip of een gezonde pasta. daar ben je op begeven moment ook klaar mee. Een nadeel van een voedingsschema is dat je niet meer spontaan ergens kan gaan eten of drinken. Je bent eigenlijk 24/7 bezig met je voeding. Toch kun je binnen het schema ook ruimte maken voor ‘cheatmeals’- maaltijden waarbij je gewoon lekker alles mag eten wat je wilt!
Tips voor het maken van een voedingsschema
Zorg ervoor dat het een persoonlijk voedingsschema wordt en geen standaard (kant en klaar) voedingsschema. Een persoonlijk schema is op basis van de behoeftes die jíj nodig hebt, dit wordt berekend door je dagelijkse voedingsbehoefte. Hieronder een paar tips:
- Bereken je dagelijkse behoeften: calorieën, eiwitten, vetten en koolhydraten. Dit kan gemakkelijk door een online calculator in te vullen.
- Plan je eetmomenten: houd hier rekening met je werk, bedenk wat voor jouw lichaam en planning het handigste is.
- Verdeel je macro’s: kies je voor een gelijke verdeling van je macro’s of kies je er bijvoorbeeld voor om in de ochtend minder koolhydraten te eten. zodat je dat ‘s avonds wel kan eten.
- Het kiezen van recepten: verzamel zoveel mogelijk recepten, zodat je goed voorbereidt kan beginnen.
Belang van consistentie
Als je eenmaal een voedingsschema hebt gemaakt is het belangrijk om deze consistent te volgen. Het is echt niet erg als je bijvoorbeeld een “cheatmeal” per week doet, het voedingsschema is maar een leidraad zodat je genoeg voedingsstoffen binnen krijgt. Je komt niet aan of valt niet af van één of twee keer per week iets anders eten dan op het voedingsschema staat, maar voor het beste resultaat of voor het behalen van je doelen is consistentie belangrijk.