Een wijnreis naar Argentinië

Een zonvakantie aan de zee. Een wintersport voor eindeloos veel sneeuwpret. Een stedentrip naar een stad vol cultuur en geschiedenis. Wat is er veel te ontdekken in de wereld! Maar heb jij weleens aan een wijnreis gedacht? Argentinië is een van die wijnlanden die zonder meer een trip waard is. Vooral als liefhebber van krachtige rode wijnen. Het Zuid-Amerikaanse land is namelijk niet alleen beroemd als bakermat van de tango, maar ook als wijnland dat uitstekende rode wijnen produceert.

Nadat je een paar dagen op ontdekkingstocht bent geweest in de bruisende hoofdstad Buenos Aires, raden we je aan door te reizen naar het westen van het land, waar in het Andesgebergte de wijnstreek Mendoza ligt. Wijngaarden bezoeken, wijnmakers ontmoeten en natuurlijk heel veel Argentijnse wijn proeven. Het kan allemaal in deze prachtige hooggelegen wijnstreek. Want hoog is het zeker. In Mendoza groeien de wijndruiven op wel 1400 meter hoogte! Die omstandigheden zijn perfect voor dé wijndruif van Argentinië: de Malbec. 

Malbec: de trots van Argentinië

De Malbec-druif laat andere rode wijndruiven qua populariteit ver achter zich in Argentinië. Deze uit Frankrijk afkomstige druif komt het best tot zijn recht als hij groeit in een klimaat als dat van dit Zuid-Amerikaanse land. De specifieke omstandigheden van de Mendozastreek zijn perfect voor de Malbec: de zonnige dagen en koude nachten in de bergen zorgen voor een lang rijpingsproces waardoor er zich heel veel aroma’s in de vruchten ontwikkelen. De uitbundig schijnende zon zorgt daarnaast voor de temperamentvolle ontwikkeling van de druif. Een goede Argentijnse wijn van de Malbec is krachtig en vol, met flink wat tannines en een breed aromatisch palet. Kruidig, met peper, warme houttonen en soms ook met een subtiele vleug truffel.

Argentijnse rode wijn bewaren

Natuurlijk ga je veel heerlijke wijnen proeven en het is ontzettend leuk om één (of een aantal) flessen van jouw favoriete Malbec-wijn als souvenir mee terug te nemen naar Nederland. Door de kracht en volheid van een Malbec kun je een dergelijke fles zeker nog een aantal jaar bewaren. Over het algemeen geldt het volgende voor rode wijn bewaren: een fruitige, lichte rode wijn is tussen de 1 en 2 jaar op zijn top. Een meer krachtige rode wijn is vaak tussen de 2 en 6 jaar nog uitstekend op dronk. Zo kun je zonder twijfel nog een paar jaar nadien terugdenken aan jouw reis met een goed glas wijn. En zijn je souvenir-flessen op? In Nederland zijn gelukkig genoeg heerlijke Argentijnse Malbecs te koop.