Gevolgen van een game verslaving

flatlay of gaming equipments

Van de circa één miljoen mensen die gamen in Nederland zijn er zo’n twee procent verslaafd. Dan heb je het dus over ongeveer 20.000 mensen. Met name multiplayer online games zijn zeer verslavend. Factoren zoals groepsdruk, beloning, een tunnelvisie, een fantasiewereld en nonstop beschikbaarheid en speeltijd zijn samen de gevaarlijkste cocktail. De gevolgen van een game verslaving liegen er niet om. Misschien wel één van de grootste gevaren is de hoeveelheid tijd die zo’n verslaving werkelijk in beslag neemt. Altijd meer dan de gameverslaafde zelf denkt. Meer weten over de gevolgen van een gameverslaving? 

Tijd te kort, is slaap te kort

Het probleem met een gameverslaving is dat mensen tot in de late uurtjes in de nacht doorgaan. Daardoor bouwen gameverslaafde mensen een structureel slaaptekort op. Als iemand dan eindelijk gaat slapen is het ook niet direct zo dat ze rustig slapen. Ze spelen als het ware de game zelfs in hun slaap door. Die verstoorde slaap werkt twee kanten op. Slechte slaap werkt weinig weerstand in de hand en weinig weerstand zorgt weer voor meer verslavingsgevoeligheid. Slapeloosheid en hoofdpijn zijn het gevolg. Je moet dus als je een gameverslaving aanpakt ook je slaap verbeteren

Afzondering

Iemand die gameverslaafd gedrag vertoont is steeds minder sociaal. In gedachten spelen al snel weer de games op de voorgrond. Het wordt obsessief met als gevolg dat iemand helemaal niet meer met de aandacht bij zijn omgeving is of met de mensen om zich heen. Dit zorgt voor isolatie. Daardoor liggen een depressie en eenzaamheid op de loer. Diegene raakt vervreemd van het sociale leven en krijgt zelfs angst voor echte live sociale contacten. Je krijgt dan sneller ruzie als je met mensen samenwoont of je leeft compleet langs elkaar heen. Alleen is het ergste misschien nog wel dat je het contact met jezelf kwijtraakt. 

Drugs

Daarnaast mag je niet onderschatten dat drugs vaak gaat meespelen in het verhaal. Drugs om de eenzaamheid te verdringen, drugs om de slaap te verslaan, drugs om de eenzaamheid niet meer te voelen. Het kan zomaar eens zijn dat gamen en drugs dan de enige pilaren zijn waardoor je er nog bent. De pilaren die tegelijkertijd je leven vernielen.

Schulden

Gamen kan drukken op je werkende leven en je in de schulden doen belanden. Dit maakt het alleen nog maar lastiger om niet te gamen. Immers is dat het moment dat je de drugs krijgt waar je het om te doen is: de game.