Interessante decentrale apps (DApps) die werken op de Cardano en Solana blockchain

In de cryptomarkt vandaag heb je verschillende smart contract platformen die elk hun specifieke kenmerken en kwaliteiten hebben. Hoewel Bitcoin, als we kijken naar grootte op basis van marktkapitalisatie, nog steeds de markt domineert dagen andere blockchain ecosystemen de dominatie van Bitcoin geleidelijk uit. Blockchain netwerken zoals Ethereum, Cardano en Solana zijn vooral populair geworden door hun ondersteuning aan de ontwikkeling van gedecentraliseerde applicaties (DApps). Deze trend heeft de aanzet gegeven voor de enorme toenemende populariteit van smart contract platformen. In dit cryptocurrency blog artikel bespreken we de strijd tussen deze verschillende blockchain netwerken.

Ethereum is op dit moment nog steeds het belangrijkste smart contract platform

Op dit moment leidt Ethereum nog steeds het peloton met meer dan €160 miljard opgesloten in zijn DeFi protocollen. Maar door de steeds groter wordende schaalbaarheidsproblemen van het Ethereum netwerk kijken innovator is de DeFi industrie ook steeds meer naar andere blockchain netwerken. Momenteel kan het Ethereum netwerk slechts 10-15 transacties per seconde (tps) aan. Als we ETH, ADA en SOL vergelijken zien we enorme verschillen in transacties per seconde. Het Cardano netwerk kan 257 tps aan en het Solana netwerk kan zelfs tot 50.000 tps aan. Sommige enthousiastelingen noemen deze twee blockchain netwerken ondertussen de ‘Ethereum killers’

Kunnen Solana en Cardano Ethereum ooit van de troon storten?

Het is misschien te vroeg om te voorspellen gezien Ethereum’s levendige en grote ontwikkelaarsgemeenschap. Maar Cardano en Solana kunnen wel eens de belangrijkste spelers worden in de Dapp industrie als de cryptomarkt door de grote massa wordt aanvaard als mainstream. Cardano kan deze mainstream adoptie in theorie aan door zijn layer-2 schaaloplossing uit te brengen, Hydra genoemd. Met Hydra kan de capaciteit van Cardano zelfs opgevoerd worden tot 1 miljoen tps. De roadmap van Solana voorspelt een piek van 400.000 tps.

Projecten die werken op de Cardano en Solana Blockchain

In 2021 zagen we nieuwe interessante projecten ontwikkeld worden voor de Cardano Blockchain. Nu Cardano stilaan klaar is voor zijn Hydra upgrade, bouwen meer DeFi-georiënteerde projecten verder op het ecosysteem. Een interessant project is Blockademia, een gedecentraliseerd informatiesysteem dat gebruikers toelaat officiële documenten op te stellen en digitaal te ondertekenen. Deze documenten zijn bijvoorbeeld diploma’s, eigendomscertificaten, contracten en verzekeringspolissen.

Blockademia maakt gebruik van de blockchain-infrastructuur van Cardano die elke input op de openbare blockchain vertegenwoordigt. Deze gegevens zijn onveranderlijk en geregistreerd met een exacte tijd en datum. Blockademia’s modulaire applicatie is ontworpen met de functionaliteit om aan de behoeften van verschillende gebruikers te voldoen. Zowel kleine bedrijven als grote bedrijven kunnen deze toepassing gebruiken om documenten op te stellen en digitaal te laten ondertekenen.

Ondertussen heeft de Solana blockchain projecten zoals Audius, een Spotify-achtige muziekapplicatie die gedecentraliseerd werkt. Dit muziekplatform laat artiesten toe om rechtstreeks in contact te komen met fans, waardoor ze hun muziek ofwel gratis kunnen verspreiden of tegen betaling kunnen laten streamen.

Net als Blockademia kunnen artiesten met het Audius platform hun werk op de blockchain opslaan waardoor het onveranderlijk en authentiek wordt. Audius werkt met een eigen token die het engagement tussen artiesten en hun fans mogelijk maakt. Artiesten worden rechtstreeks door hun fans door middel van de Audius token betaald. Ook kunnen gebruikers van deze muziek applicatie, afhankelijk van hoeveel tokens ze gestaked hebben op het platform, mee beslissen over toekomstige updates en nieuwe functies.