Variëren met thuis koffie drinken? Tips en tricks!

Je kunt koffie op een héleboel manieren drinken. Toch kiezen we er thuis vaak voor om elke dag precies hetzelfde bakje koffie te bereiden. En dat is jammer! Het drankje wordt namelijk een stuk interessanter als je voor variatie zorgt. Het is makkelijker dan je denkt. We delen onze tips.

Espresso en filterkoffie

Er zit al een groot verschil tussen espresso en filterkoffie. Zo wordt er bij filterkoffie veel meer water gebruikt dan bij een espresso. Een espresso heeft een intense, krachtige smaak. Filterkoffie is juist wat milder. Je kunt hier bijvoorbeeld tussen afwisselen gedurende de dag! Bij koffie kopen heb je dan verschillende koffiesoorten nodig, want espresso heeft in de meeste gevallen een donkere branding en filterkoffie juist een milde branding.

Handmatig of automatisch

De manier waarop je koffie bereidt, heeft ook invloed op de smaak. Breed gezien kun je koffie vrijwel volledig handmatig of juist volledig automatisch zetten. Niet alleen bepaalt dit hoeveel tijd en moeite je kwijt bent aan het maken van een kopje koffie, maar ook varieer je met het karakter van de koffie die je uiteindelijk gaat drinken. Ga na of je het leuk vindt om zelf koffie te zetten met de hand. Dan kun je het bijvoorbeeld bereiden met een V60, French press of pistonmachine. Maar als je juist liever voor gemak gaat, dan gebruik je een volautomatische koffiemachine. Er is voor iets wat wils! Ook met koffiepads kies je voor dat stukje gemak, waarbij de machine het werk voor jou doet. Zo kun je de afweging maken wat je het liefst gebruikt bij de bereiding.

Verschillende koffiemerken proberen

Haal ook niet steevast dezelfde koffiebonen of gemalen koffie in huis. Ieder koffiemerk kent immers weer unieke smaken. Soms verschilt het een beetje, soms wat meer – maar je kunt er in ieder geval steeds weer iets anders mee uitproberen. Geloof ons maar: het duurt wel even voordat je alle koffiemerken hebt uitgeprobeerd. Maak er een leuke challenge van!

Warme en koude koffie

Meestal drinken we warme koffie. Dit is dan ook de standaard. Maar heb je thuis al eens ijskoffie gemaakt? Dat smaakt weer heel anders! Zeker in de zomermaanden is dit de moeite waard. Er zijn verschillende bereidingsmethoden voor ijskoffie, je kunt ze allemaal testen.

Met of zonder melk

Uiteraard kun je ook variëren door koffie met en zonder melk te drinken. Een scheutje koffiemelk maakt al een verschil, maar je gaat pas echt voor een andere smaakbeleving met een cappuccino of een latte macchiato. Of dit alleen iets is om in de horeca te drinken? Zeker niet! Met bijvoorbeeld een volautomatische koffiemachine kun je heel eenvoudig een cappuccino maken thuis. Je zet er een pak melk naast met een buisje erin, en het apparaat doet de rest. Ook bij veel espressomachines kun je melk opschuimen. Of haal een losse melkopschuimer in huis, waar je in een handomdraai melkschuim mee maakt. Nu nog even leren hoe je mooie figuurtjes maakt in de melkschuim – en het plaatje is pas echt compleet.