De herfst is niet alleen prachtig om te zien vanwege het kleurrijke palet en bijzondere goudgele lichtinvallen, de smaken van het najaar zijn ook verrassend lekker! Met eekhoorntjesbrood, tamme kastanjes of een delicaat stukje wildvlees op je bord, proef je de unieke smaaksensaties van het herfstseizoen. En wild eten uit onze eigen Veluwe of Biesbosch is ook nog eens hartstikke gezond! In dit artikel lees je waarom, en hoe je wildgerechten het beste combineert. 

Waarom is geschoten wild gezonder dan ander vlees?

Wild rechtstreeks uit de bossen is vergeleken met het vlees uit de supermarkt veel gezonder en van luxere kwaliteit. Alleen al omdat het geschoten wild puur is en er geen conserveringsmiddelen of E-nummers aan worden toegevoegd. Daarnaast hebben de dieren in goede leefomstandigheden in de natuur geleefd. Ze hebben vrijuit kunnen rondlopen in de bossen en hierbij zelf in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Als wilde dieren zelf hun voedsel moeten zoeken, zorgt dit voor een goede doorbloeding. Dit maakt het vlees veel roder en smaakvoller.  Ook zitten er verschillende goede dierlijke vetten en vitamines en mineralen in een stukje wild. Denk bijvoorbeeld aan eiwitten, zink en B-vitamines die erg goed zijn voor onze gezondheid en het immuunsysteem. 

Hoe combineer je wildvlees?

Een echt geslaagd wildgerecht creëer je door de smaken mooi op elkaar aan te laten sluiten, zodat alle ingrediënten met elkaar een harmonieus geheel vormen. Zo kun je bijvoorbeeld verse kruiden en een zoetje bij je gerecht toevoegen zoals een fruitige chutney, en de juiste wijn kopen die precies past bij het soort wild dat je op tafel gaat zetten. 

Wat drink je bij wild? 

Om de smaken van het vlees goed tot hun recht te laten komen, mag een elegant glas wijn natuurlijk niet ontbreken. En wijn bij wild is een klassieke combinatie. De wijn vult je wildgerecht goed aan, mits je de juiste smaken combinatie kiest.  Een belangrijke regel om toe te passen op wijn is: witte wijn smaakt het beste bij wit wild zoals konijn en fazant, en rode wijn bij rood vlees zoals eend, hert, haas en ree. Drink bijvoorbeeld bij hertenvlees een wat vollere, krachtige rode wijn zoals Bordeaux of een Pinot Noir. Bij wild zwijn past een kruidige wat diepere wijnsoort zoals Sangiovese of Chateauneuf-du-Pape, en bij gevogelte zoals fazant matcht een frisse Bourgogne of Chardonnay dan weer heel goed. 

Bijgerechten

Wildgerechten zijn perfect te combineren met seizoensgroenten zoals met nootachtige flespompoen, zoete aardappel en pastinaak geroosterd uit de oven. Ook doen paddenstoelen en een aardappelgratin het goed bij wild. Stoofperen-chutney geeft de diepe smaken van je gerecht een fris detail.

Lang verhaal kort: een exclusief stukje wild wordt een waar feestmaal met de juiste bijgerechten, een goede balans tussen de verschillende smaken, en een goed glas wijn!