Wat is een alcoholverslaving en wat zijn de symptomen?

Wat is een alcoholverslaving?

Alcoholverslaving, ook bekend als alcoholisme, is een ziekte die mensen uit alle sociale klasses kan treffen. Wetenschappers hebben al vaak geprobeerd om factoren aan te wijzen zoals DNA, geslacht, ras of sociaal-economische omstandigheden die mensen vatbaarder zouden maken voor een alcoholverslaving. Natuurlijk is er niet één oorzaak. Psychologische, genetische en gedragsfactoren dragen allemaal bij aan een verslaving ontwikkelen voor alcohol. Het is belangrijk om te weten dat alcoholisme een echte ziekte is. Het veroorzaakt veranderingen in de hersenen en de neurochemie, waardoor iemand met een alcoholverslaving misschien niet in staat is zijn daden onder controle te houden.

Alcoholverslaving kan zich op verschillende manieren uiten. De ernst van de ziekte, hoe vaak iemand drinkt, en de alcohol die hij of zij gebruikt, verschilt van persoon tot persoon. Sommige mensen drinken de hele dag door, terwijl anderen heel veel alcohol in één keer gebruiken en dan een tijdje nuchter blijven.

Hoe ernstig de verslaving ook is, iemand met een alcoholverslaving herken je door een sterke afhankelijk van drinken en iemand niet voor lange tijd nuchten kan blijven.

Wat zijn de symptomen van een alcoholverslaving?

Een alcoholverslaving kan moeilijk te herkennen zijn. Mensen vragen ook niet meteen hulp bij alcoholisme. In tegenstelling tot cocaïne of heroïne is alcohol in veel culturen algemeen verkrijgbaar en aanvaard. Het staat vaak een onderdeel van het sociale leven en is nauw verbonden met feesten en plezier. Drinken is voor veel mensen een onderdeel van het leven. Als het aanvaard is in de samenleving, kan het moeilijk zijn het verschil te zien tussen iemand die graag af en toe een paar drankjes drinkt en iemand met een echt probleem.

Wat kunnen symptomen van een alcoholverslaving zijn

  • Toegenomen hoeveelheid of frequentie van gebruik
  • Hoge tolerantie voor alcohol, of het ontbreken van “kater”-symptomen
  • Drinken op ongepaste tijden, zoals ’s morgens vroeg, of op plaatsen als de kerk of het werk
  • Willen zijn waar alcohol aanwezig is en situaties vermijden waar er geen is
  • Veranderingen in vriendschappen; iemand met een alcoholverslaving kan vrienden kiezen die ook zwaar drinken
  • Contact met dierbaren vermijden
  • Alcohol verbergen of zich verstoppen tijdens het drinken
  • Afhankelijkheid zijn van alcohol om te functioneren in het dagelijks leven
  • Toegenomen lusteloosheid, depressie of andere emotionele problemen
  • Juridische of professionele problemen zoals een arrestatie of verlies van een baan

Omdat een verslaving de neiging heeft om mettertijd te verergeren, is het belangrijk om te zoeken naar vroege symptomen. Als iemand met een alcoholverslaving vroegtijdig wordt herkend en behandeld, kan hij of zij grote gevolgen van de ziekte wellicht voorkomen.

Als je je zorgen maakt dat iemand die je kent een alcoholverslaving heeft, kun je hem of haar het beste op een ondersteunende manier benaderen. Vermijd hem of haar een schuldgevoel aan te praten. Dit kan hen wegduwen en hun weerstand tegen geholpen te worden vergroten.

Wat zijn behandelingsmogelijkheden voor alcoholisme?

De behandeling van alcoholverslaving kan complex en lang zijn. Een behandeling werkt alleen als de persoon met een alcoholverslaving nuchter wil worden. Je kunt iemand niet dwingen te stoppen met drinken als hij of zij daar niet klaar voor is. Het succes hangt af van het verlangen van de persoon om beter te worden.

Het afkicken van alcohol is een levenslange verbintenis. Er is geen snelle oplossing en er is dagelijkse zorg voor nodig. Daarom zeggen veel mensen dat alcoholverslaving nooit “genezen” is.