Wat is het verschil tussen kamperen en glamping?

Wie vroeger op vakantie ging naar een camping, ging vaak kamperen. Tegenwoordig kan dit nog steeds, maar met glamping is er een extra optie bijgekomen. Veel mensen denken dat dit hetzelfde is, maar toch zijn er de nodige verschillen. Omdat niet iedereen dit weet, zetten we in deze tekst de belangrijkste verschillen tussen kamperen en glamping op een rijtje.

Accommodatie

Een eerste verschil tussen kamperen en glamping zit hem in de accommodatie waarin je verblijft. Bij kamperen is dit vaak een tent of caravan. Wie voor het eerst naar glamping kijkt, ziet misschien niet bijzonder veel verschillen. Dat klopt, want het is goed mogelijk dat je ook in een tent verblijft. Belangrijk verschil is dat het bij glamping om luxe tenten gaat en dat is bij kamperen allerminst het geval. Je hoeft overigens niet altijd in een tent te verblijven, want er zijn campings die bijvoorbeeld tipi’s, yurts, chalets of boomhutten verhuren voor glamping.

Voorzieningen

De accommodatie is niet het enige verschil tussen kamperen en glamping. Dit valt je snel genoeg op als je naar de voorzieningen van beide vakantiemogelijkheden kijkt. Kamperen is namelijk een stuk eenvoudiger dan glamping. Zo zijn de voorzieningen in een tent of caravan vaak minimaal. Er is bijvoorbeeld geen wateraansluiting, je kunt niet altijd in je eigen verblijf naar het toilet en je moet douchen in een toiletgebouw. Glamping is wat dat betreft een stuk luxer. Een glampingtent is namelijk van alle gemakken voorzien. Zo heb je vaak de beschikking over een eigen badkamer, is het verblijf uitgerust met een keuken en is er vaak wifi aanwezig.

Comfort

Kamperen is vooral bedoeld om te genieten van alles wat de natuur je te bieden heeft. Sommige mensen vinden dit heerlijk, terwijl anderen hier niets van moeten weten. Daarom kies je er misschien niet snel voor om te kamperen. Sinds glamping zijn intrede heeft gedaan, is dit ineens wel een reële optie. In tegenstelling tot bij kamperen hoef je namelijk niet op een luchtbedje te slapen, want veel glampingverblijven hebben een comfortabel bed. Er zijn bovendien meubels aanwezig en de verblijven hebben vaak een kachel en/of airco. Hierdoor ontbreekt het jou nergens aan als je voor glamping kiest.

Prijs

Een vierde en laatste verschil tussen glamping en kamperen dat we hier behandelen, is de prijs. Omdat kamperen vaak behoorlijk primitief is, is het voor de meeste mensen betaalbaar. Je hoeft vaak alleen maar een plekje te reserveren voor je tent of caravan en de rest kun je in feite allemaal zelf meenemen. Bij glamping is dit niet het geval, want je huurt een compleet ingericht verblijf. Doordat dit verblijf van alle gemakken voorzien is, ben je vaak aanzienlijk duurder uit dan met kamperen. Toch heb je de kosten zelf in de hand, want niet iedere glampingtent is even luxueus.