5 Vakantietips: van route Pieterpad fietsen tot wandelen langs het Kustpad

Houd je van fietsen en wandelen en wil je meer weten over langeafstandsroutes in Nederland? Dan is deze blogpost iets voor jou. Er zijn veel verschillende langeafstandswandelroutes in ons land, sommige langs de kust en anderen door het bos. Om je keuze makkelijker te maken en je een overzicht te geven, geven we je hier onze top 5 langeafstandsroutes.

• St Jacobspad – 200 kilometer

• Pieterpad – 500 kilometer

• Kustpad – 721 kilometer

• Veluwse Zwerfpad – 357 km

• Oosterscheldepad – 196 km

Sint Jacobspad

Het Sint Jacobspad is beïnvloed door het christendom. Dat zie je aan de naam, maar ook aan de route. Hij begint bij de Jacobuskerk in Uithuizen. Dit dorp ligt in de provincie Groningen, in het noordoosten van ons land. Van daaruit vervolg je een route die je langs verschillende kerken, dorpjes en natuurgebieden voert. De route eindigt in Hasselt, een voormalige Hanzestad in de provincie Overijssel.

Het Sint Jacobspad is in totaal 200 kilometer lang en komt daarmee ook op de lijst van langeafstandsroutes. Onderweg kun je veel beleven en zien. Tijdens het fietsen of wandelen heb je vaak toch al het beste zicht op de omgeving en de natuur, Je kunt dan alles even laten bezinken. Opvallende hoogtepunten op deze route zijn:

• De oude binnensstad van Groningen. Het langeafstandswandelpad loopt dwars door de stad.

• Nationaal Park Dwingelderveld. Dit is het grootste natte heidegebied van Nederland.

Vooral het contrast tussen de levendigheid van de grote stad en de rustige natuur in het nationale park is geweldig. Het Jacobspad is dus een zeer veelzijdige wandelroute in het noorden van Nederland, langs de Duitse grens.

Route Pieterpad fietsen of wandelen

De langeafstandsroute Pieterpad is ongetwijfeld de bekendste langeafstandsroute. Het loopt door het hele land, van het dorpje Pieterburen aan de Waddenzee tot de Sint Pietersberg bij Maastricht. Dit wandelpad is bijna 500 kilometer lang en daarmee een uitdaging voor fanatieke langeafstandswandelaars en fietsers. Als je meerdere weken wilt wandelen en vele kilometers wilt afleggen, moet je het Pieterpad eens nader bekijken.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat het Pieterpad grotendeels over onverharde paden loopt. Je hebt dus goede wandelschoenen nodig, maar die moet je toch hebben voor zo'n lange wandeling. Aan het begin van de route zie je nog de Waddenzee. Daarna loopt de route door een grote variatie aan weilanden en akkers door het hele land. Er is een speciale fietsvariant: het Fietserpad.

Omdat deze route door heel Nederland loopt, is het landschap zeer afwisselend. Geniet van het uitzicht over heidevelden, weilanden, bossen en heidevelden en wandel langs kleine dorpjes. Op een gegeven moment kun je zelfs historische kastelen bezoeken.

Omdat het Pieterpad zo lang is, bestaat het uit 26 etappes. De kortste is 10 kilometer lang, de langste zelfs 24 kilometer. Hierdoor kunnen zowel beginnende als gevorderde wandelaars het Pieterpad bewandelen.

Het maakt niet uit of je slechts een deel van de route wilt lopen of de hele route. In beide gevallen is de Sint Pietersberg het doel. Deze kleine berg is een zeer geliefde plek voor veel Maastrichtenaren die een stukje willen wandelen. Deze heuvel ligt op nog geen 2 kilometer van de grote stad. Dit betekent dat je na je actieve wandelvakantie ook de stad Maastricht kunt bezoeken. Om weer op krachten te komen met heerlijk eten en drinken.

Kustpad

De langste van alle langeafstandswandelroutes in Nederland is het Kustpad. Zoals de naam al doet vermoeden loop je hier langs de kust. Het Kustpad is officieel opgedeeld in drie kortere routes van elk tussen de 233 en 275 kilometer lang. De totale lengte van het Kustpad is maar liefst 721 kilometer. Deze langeafstandswandelroute is ook ideaal voor een wandelvakantie van meerdere weken. De drie trajecten zijn:

•  Bad Nieuweschans – Stavoren (275 kilometer). Vanuit Stavoren moet je de bus naar Den Helder nemen omdat de afsluitdijk niet toegankelijk is voor voetgangers.

• Den Helder – Hoek van Holland (213 kilometer).

• Hoek van Holland – Sluis (233 kilometer).

Veluwse Zwerfpad

Er zijn ook langeafstandswandelroutes in het bos. De meest bekende is het Veluwse Zwerfpad. Op deze route loop je in een enorme cirkel en het is 357 kilometer lang. Het bestaat uit verschillende oude wandelpaden die met elkaar verbonden zijn. Zo kun je je eigen route kiezen en loop je altijd door een afwisselend landschap.

Belangrijk om te weten is dat de meeste paden op het Veluwse Zwerfpad onverhard zijn. Om deze langeafstandswandeling te kunnen maken heb je dus goede wandelschoenen nodig. Dan staat niets je in de weg om te genieten van een prachtig, afwisselend landschap.

Oosterscheldepad

Deze route is in totaal 196 kilometer baan en omvat 36 etappes. De kortste route is slechts 2,2 kilometer, de langste zelfs 21,7 kilometer. Deze langeafstandswandelroute ligt in Zeeland. Hier vind je ook het prachtige Nationaal Park Oosterschelde. Het Oosterscheldepad loopt rondom dit nationale park, waardoor je letterlijk midden in de natuur zit.

Nationaal Park de Oosterschelde bestaat voornamelijk uit water. Daarom kun je niet midden door het park lopen maar er alleen omheen. Het park wordt sterk beïnvloed door de getijden en de wind. Hierdoor verandert het landschap voortdurend – een heel bijzondere ervaring. Je gaat onder andere langs vissersdorpjes, voormalig boerenland en natuurlijk over dijken.

Het landschap dat de meeste indruk maakt, is het nationale park zelf. Op de grens van land en zout water leven ongelooflijk veel dieren en er groeit een grote verscheidenheid aan planten. Misschien heb je geluk en spot je krabben, slakken, vissen of zelfs zeehonden in dit gebied.

Misschien wil je ook een leuk souvenir meenemen als aandenken. Helaas kun je niet alles wat je vindt zomaar meenemen. Wil oesters en mosselen rapen, dan kan dat alleen twee uur voor en twee uur na laagwater. Als je krabben ziet, kun je ze het beste met rust laten.

Lees ook eens over het volgende: