5 Leukste kerstmarkten van Nederland

Gaan jouw handen jeuken rond de kersttijd, omdat je weer overal de mooiste kerstversiering kunt kopen? Heb jij al helemaal zin in het optuigen van de kerstboom en alle gezelligheid die bij kerst komt kijken? Dat komt mooi uit, want hieronder vind je meer informatie over de mooiste en leukste 5 kerstmarkten in ons kikkerlandje. Zodat jij met je familie en/of vrienden een prachtig kerstuitje hebt om alvast naar uit te kijken.

Eerste plaats: Kerstmarkt Maastricht

In het bourgondische Maastricht tref je rond de feestdagen een waar wintertafereel aan. In de gehele stad is het oergezellig, maar de kerstmarkt is toch wel het hoogtepunt. De kerstmarkt is verspreid over verschillende pleinen en straatjes. Lekker struinen langs de kraampjes dus, op zoek naar lekkernijen of nieuwe kerstversiering. Toevallig op zoek naar een houten rendier, nieuwe kerstballen of een houten kerstboompje? Dan moet dat in Maastricht zeker lukken. Als je je energie kwijt wilt, kun je je hart ophalen of je schaatskills op de ijsbaan. Trek je noren uit de kast en ga lekker los op het Vrijthof. De kerstmarkt in Maastricht is best groot, dus een overnachting in deze stad zou de moeite waard kunnen zijn. Op die manier kun je ook de rest van de stad ontdekken.

Tweede plaats: Kerstmarkt Valkenburg

De grotten van Valkenburg zijn iedereen wel bekend, maar wist je dat ze ieder jaar in deze grotten kerstmarkten houden? Ga dus ondergronds in Valkenburg voor een waar kerstavontuur! Ook leuk is natuurlijk een combinatie van Maastricht en Valkenburg. Zo sla je twee vliegen in één klap. Struin kilometers lang door de Gemeentegrot en de Flueweelengrot. Ook erg leuk van kerstmarkten ondergronds, is dat de temperatuur wordt vastgehouden. Mocht het buiten dus bitterkoud worden en gaan vriezen, in de grotten heb je het heerlijk warm. Als je uitgewinkeld bent, kun je de kerstsfeer vasthouden in een van de vele cafés die Valkenburg rijk is. Een heerlijk drankje om de dag af te sluiten hoort er namelijk wel bij, toch? Een andere manier om nog even te genieten van Valkenburg is om de Christmas Fairytales Parade te gaan bewonderen.

Derde plaats: Kerstmarkt Deventer & Dickensfestival

Boekenwurmen en literatuurkenners weten het al lang, in Deventer wordt ieder jaar het Dickensfestival gehouden. Bijna 1000 personages uit de beroemde boeken van Charles Dickens komen dan tot leven en bevolken de straten. Heb jij altijd al een van de eigenaardige personages in levende lijve willen ontmoeten? Dan is dit festijn toch wel je kans. Oliver Twist of de gierigaard Scrooge? Ze zijn zeker van de partij. Andersom kan natuurlijk ook het geval zijn. Je kent de boeken van Dickens nog niet, maar na een bezoek aan het festival ben je nieuwsgierig geworden en ga je zijn boeken lezen. Na het Dickensfestijn kun je door naar de kerstmarkt, die ook elk jaar gehouden wordt. Deze markt vind je in de buurt van de Grote kerk. Op zoek naar een collector’s item of een duurzame kerstboom? Je kunt het vast vinden op de kerstmarkt van Deventer. Bijvoorbeeld een houten kerstboom als alternatief voor een echte boom. Waar kan ik een houten kerstboom kopen, zo vraag je je misschien af. Nou, in Deventer wellicht!

Vierde plaats: Kerstmarkt in Haarlem

In deze gezellige Noord-Hollandse stad is niet alleen elk jaar een Bevrijdingsfestival, er is ook elk jaar een kerstmarkt. Deze kerstmarkt in Haarlem is een van de grootste van Nederland en je kunt ‘m dus zeker niet ontwijken. Wat natuurlijk ook hartstikke leuk is, is dat je deze markt kunt combineren met een lange strandwandeling. Lekker uitwaaien in Bloemendaal bijvoorbeeld, als je genoeg hebt van de overweldigende hoeveelheid lekkernijen, kerstdecoraties, die gekke platte houten kerstboom, rendieren, glitters en lampjes. Vergeet je niet om een bezoekje aan de Botermarkt te brengen? Daar kun je meezingen met allerlei fouten kerstliedjes en kun je genieten van Hollandse erwtensoep. Een mooie stadswandeling is ook de moeite waard in Haarlem, omdat er veel oude gebouwen en verhalen te vertellen zijn over deze stad.

Vijfde plaats: Kerstmarkt in Dordrecht

De kerstmarkt in Dordrecht is zeker de moeite waard, want hij heeft maar liefst 200 kraampjes. Ook is er volop eetgelegenheid en is er veel muziek. Je kunt in Dordrecht dus genieten van de echte kerstsfeer. Wat ook erg leuk is, is dat deze kerstmarkt je een kijkje geeft in het leven van lang geleden. Zo kun je bijvoorbeeld meer leren over de zilversmid en hoe hij sieraden maakt, of kun je de geur van vers brood op gaan snuiven, of kun je aanschouwen hoe een houten beeldje wordt gemaakt. Dit kan dan tevens als inspiratie dienen voor een creatieve kerstboom of je eigen houten kerstversiering? Er valt in ieder geval genoeg te beleven in het mooie ‘Dordt’ dat veel monumenten heeft én een zeer rijke geschiedenis.

Naast deze kerstmarkten, zijn er ook nog andere festiviteiten in andere steden. Heb jij geen zin in een van de bovenstaande markten? Kijk dan eens of je je hart kunt ophalen in Den Haag, waar een heuse Royal Christmas Fair wordt gehouden.