Vakanties in het buitenland uitgesteld tot later in 2021

Dat Nederlandse gezinnen de afgelopen anderhalf jaar minder vaak naar het buitenland zijn gegaan voor een vakantie was veel mensen al duidelijk. Onlangs publiceerde het CBS cijfers die dit ondersteunen. Uit deze cijfers blijkt dat vorig jaar circa de helft van de Nederlandse gezinnen voor een vakantie in eigen land koos. Dit kan gaan om kamperen in Nederland, maar ook om een vakantie in eigen tuin. De cijfers voor de zomer van 2021 zijn er nog niet. De verwachting is dat dit jaar meer mensen voor een vakantie in het buitenland kozen, maar dat dit aantal lager lag dan voor de pandemie. Veel mensen kiezen voor een vakantie naar een van de grootste steden in Duitsland, een vakantie naar een stad in België of bijvoorbeeld naar Frankrijk. Verre reizen worden nauwelijks nog geboekt.

Verre reizen vaak ook nog niet mogelijk

Niet alleen geeft het een veilig gevoel om relatief dichtbij huis te blijven; men kan snel terugkeren als de regels worden aangescherpt. Ook is een reis naar een land als Australië of de Verenigde Staten domweg nog niet mogelijk. Deze landen houden hun grenzen voor toeristen voorlopig gesloten. Opvallend, want tijdens de zomerperiode deed de Duitse bondskanselier Merkel er nog alles aan om deze grenzen te laten openen. Specifiek de grenzen van de Verenigde Staten. Werp een snelle blik op bijvoorbeeld Woty reisinformatie, om te zien dat ook Europa ontzettend veel moois te bieden heeft.

Meer vakanties in het najaar gepland

Mensen die het de afgelopen zomer nog niet aandurfden om voor een vakantie naar het buitenland af te reizen, lijken dat komend najaar alsnog te zullen doen. Het hangt mogelijk samen met het feit dat de zomer van zichzelf een rustige periode is bij veel werkgevers. In combinatie met het thuiswerken zal de zomer voor mensen die door bleven werken niet hebben aangevoeld als een hele vermoeiende periode. De gedachte dat men in het najaar nog op vakantie gaat versterkte dat. Een andere reden om de vakantie uit te stellen was voor veel gezinnen het feit, dat jongeren nog niet volledig gevaccineerd zijn. Het maakt dat jongeren in het gezin zich verplicht moeten laten testen en het risico lopen ziek te worden als gevolg van een besmetting met het virus.

Stuwmeer aan opgebouwde vakantiedagen

Voor werkgevers is het bepaald geen fijn vooruitzicht, dat werknemers hun vakantie hebben doorgeschoven richting het najaar. Bij veel werkgevers is er een groot stuwmeer aan vakantiedagen ontstaan. Een deel van deze dagen moet verplicht worden opgenomen in 2021, omdat ze anders vervallen. Het kan de continuïteit van een organisatie in gevaar brengen, als werknemers hun vakantie allemaal in de herfstvakantie opnemen. Voor veel werkgevers reden om het gesprek aan te gaan met werknemers.