Beste Dierentuinen van Nederland 2023

Wat is fijner dan met het hele gezin een dagje naar de dierentuin te gaan? Nederland kent heel veel dierentuinen. De ene is dan wel meer bekend dan de andere. Maar alle dierentuinen hebben dezelfde ingrediënten: veel mooie dieren, veel groen én speelactiviteiten voor kinderen. Oftewel: de beste ingrediënten voor een heerlijk dagje weg met het gezin. In deze blog vertellen we jou alles over de beste dierentuinen van Nederland van het jaar 2023. Lees je mee? 

Dierentuinen hebben het moeilijk

Dierentuinen hebben het erg moeilijk de afgelopen tijd. Door de coronapandemie zijn veel dierentuinen al een behoorlijke tijd gesloten. Dit zorgt ervoor dat ze geen inkomen hebben terwijl ze wel de kosten behouden. Zo heeft Artis de leeuwen moeten verkopen aan een dierentuin in Frankrijk, omdat ze anders failliet gaan.

Omdat we nu helaas niet naar de dierentuin kunnen, gaan we virtueel een bezoekje brengen aan de volgende dierentuinen. Weet jij al waar jullie binnenkort een bezoekje aan gaan brengen? De keuze is namelijk reuze:

 1. DoeZOO vlak bij Pieterburen 
 2. Ouwehandsdierenpark in Rhenen 
 3. Dierenpark De Oliemeulen in Tilburg
 4. De Apenheul in Apeldoorn
 5. Dierenpark Amersfoort in Amersfoort 
 6. Aqua Zoo in Leeuwarden
 7. Diergaarde Blijdorp in Rotterdam
 8. Wildlands in Emmen 
 9. Safaripark Beekse Bergen 
 10. Artis
 11. Dolfinarium
 12. Gaia Zoo Kerkrade

1. DoeZOO vlak bij Pieterburen 

In Groningen vind je DoeZOO. Een dierentuin dat vooral gericht is op zelf doen. Een heerlijke bezigheid voor kinderen natuurlijk die vaak zeggen: zélf doen. Hier kunnen kinderen van alle leeftijden horen, zien, ruiken, voelen en proeven. Alle zintuigen komen aan bod in deze dierentuin. Denk aan een spannende slang om je nek of een stinkdier aaien. En wat denk je van het ruiken van verschillende dierenpoep. Kinderen vinden het prachtig om op deze manier het dierenrijk te ontdekken. Je kunt ook een combinatie doen van deze dierentuin met een bezoekje aan zeehondencreche Pieterburen. 

2. Ouwehandsdierenpark in Rhenen 

Dit dierenpark ligt verscholen in de prachtige bossen rondom de Utrechtse Heuvelrug. En wat niet iedereen weet, is dat in dit bos je beren kunt spotten. Het Berenbos is een plek waar beren een tweede kans krijgen. Het zijn beren die zijn gered uit bijvoorbeeld Oost-Europese circussen. Hier kunnen ze weer lekker beer zijn en met elkaar spelen in een zo’n natuurlijk mogelijke omgeving. En wij kunnen naar ze kijken! Er is een heel pad dat hoog is aangelegd zodat ze beren onder je door kunnen lopen. De observatieposten zorgen ervoor dat je alles kunt zien. En er lopen nog meer dieren, zoals wolven, in dit bos. Verder is er een heel dierenpark bij gebouwd waar je nog veel meer dieren kunt spotten. Voor kinderen is er ook nog een groot indoorspeelpark: Ravotaapia en Umkhose. Speeljungle én safari. Dat vinden ze leuk! 

3. Dierenpark De Oliemeulen in Tilburg

Voorbij Tilburg vind je een heel bijzonder dierenpark. Zo lopen er bijvoorbeeld stinkdiertjes rond en vliegen de vliegende hondjes je om de oren. Dieren die je wellicht nog helemaal niet kent kun je hier leren kennen. En als je durft mag je zelfs een slang of een spin vasthouden en aanraken. Een dierentuin voor jong en oud, maar je moet wel durven! 

4. De Apenheul in Apeldoorn

Wil jij met jouw eigen aapjes op zoek naar onder voorouders? Dan ben je van harte welkom in Apeldoorn bij de Apenheul. Dit park is namelijk volledig ingericht op, je raadt het al, apen. Grote apen, kleine apen en alles wat daartussen zit vind je hier. Het mooiste van dit park is dat op mooie dagen er een aantal apen los mogen lopen in het park. Het kan dus maar zomaar zijn dat er ineens een aapje op jouw schouder komt zitten. Er zijn ook heel veel voedershows te bekijken. En voor de kleine aapjes onder ons, die kunnen zich moe spelen in de speeltoestellen van het na-aaphuis. 

Alle dierentuinen hebben dezelfde ingredienten: veel mooie dieren, veel groen én speelactiviteiten voor kinderen

5. Dierenpark Amersfoort in Amersfoort 

Dierenparken willen steeds meer voor hun bezoekers creeeren. Dat zie je ook bij Dierenpark Amersfoort. Zo hebben ze naast de vele dieren ook meer gemaakt om jullie dagje uit nog leuker te maken. Bijvoorbeeld een spannende Klim Alles-route. Hierdoor kom je heel dichtbij de dieren. Je kan over ze heen klimmen, achter ze door en boven ze langs. En dan heb je nog Snavel Rijk: een heel groot doorwandel-volière. De grootste van Nederland! En met een fietsboot kun je in de Grote Wildernis langs het eiland van de ringstaartmaki’s en kapucijnapen varen. DinoPark is ook een leuk extraatje. Het zijn natuurlijk geen dieren, maar veel kinderen zijn ervan onder de indruk!

6. Aqua Zoo in Leeuwarden

In Friesland vind je dit mooie dierenpark dat vooral is gericht op het waterleven. Maar er zijn ook andere dieren te vinden. Denk bijvoorbeeld aan een mooi Zeeluwen Spetter Spektakel of picknicken bij de BeachClub. Je vindt hier heel veel diersoorten die leven met het water. Dus erg leerzaam voor kinderen! Maar er zijn ook mooie wandelroutes en wat avonturenroutes voor de kleine ontdekkers. 

7. Diergaarde Blijdorp in Rotterdam

Dit is natuurlijk een heel bekende dierentuin die onder de rook van Rotterdam ligt. Het dierenpark heeft de laatste tientallen jaren zoveel uitgebreid dat iedereen in het gezin zich hier optimaal kan vermaken. Zo is er een gigantisch klimparadijs gemaakt. En je kind kan er tegenwoordig zelfs een nachtje slapen. Dit is dan 9 tot 11 jaar, maar is natuurlijk een uitgelezen kans om zelf ook even wat rust te pakken! Deze dierentuin is verkozen tot de mooiste van de Benelux. 

8. Wildlands in Emmen 

Op wereldreis in één dag? Ga naar Wildlands Emmen. Hier vind je namelijk meerdere werelddelen en de bijbehorende dieren. Nijlpaarden, neushoorns en zebra’s op de savanne en ijberen op Antarctica. Genoeg om samen te ontdekken. Maar er nog veel meer avontuur te beleven, stap bijvoorbeeld in de mooie achtbaan. En een 3D-film over de pinguins in het koudste contintent van de wereld. Cool! 

9. Safaripark Beekse Bergen 

Stukje Afrika in Brabant? Dat is Safaripark Beekse Bergen. Je kunt met je auto door het park en dan word je omringd door leeuwen, olifanten, nijlpaarden, krokodillen, neushoorn en nog veel meer. In totaal zijn er namelijk wel 1400 wilde dieren te vinden. De Big Five? Die spot je hier met gemak! En je kunt tegenwoordig ook slapen in echte safaritenten. 

10. Artis

Woon je in de omgeving Amsterdam? Dan ben je waarschijnlijk wel bekend met deze dierentuin. Artis is de oudste dierentuin van Nederland en ligt midden in Amsterdam Oost (Plantagebuurt). Sinds kort hebben de olifanten er een nieuw verblijf. In juli ontsnapte een rode vari uit de dierentuin. De halfaap werd teruggevonden in een parkeergarage in de buurt. In 2015 vluchtte een kleine panda zijn verblijf uit toen een stuk dak wegwaaide. Die werd teruggevonden in een boom iets verderop. Helaas gaat het nu niet goed met Artis. De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat deze dierentuin de leeuwen moest verkopen.

11. Dolfinarium

Ga langs bij het grootste zeezoogdierenpark van Europa. Dolfinarium is een goedkoop en leuk uitje voor de hele familie. Zo kan je kennis maken met de dieren. Maar ook meer leren over educatie, duurzaamheid en natuurbehoud. Het Dolfinarium geeft je dus ook de mogelijkheid om dieren te ontmoeten. Dit kan je doen rondom één van de verblijven. Daarnaast is het in het Dolfinarium genoeg te doen zodat kinderen zich de hele dag kunnen vermaken. En natuurlijk aan het eind van de dag een lekkere snack. 

12. Gaia Zoo Kerkrade

Geen geld om op wereldreis te gaan? Ga dan op wereldreis in één dag. De GaiaZoo is de dierentuin om naar toe te gaan in het zuiden van Limburg. Ze richten zich in Kerkrade vooral op de details. Zo zijn de verblijven prachtige aangelegd in het heuvelachtige landschap van Zuid-Limburg. Je hebt er verschillende unieke diersoorten. Van rode Panda’s, tot Gorilla’s, maar ook Giraffen heb je in dit kleine maar fijne dierpark. Mocht je vaker naar de dierentuin willen? Dan haal je bij GaiaZoo een abonnement voor het hele jaar. Dan ben je mooi in één keer klaar! 

Dierentuinen net over de grens

Heb je alle dierentuinen in Nederland wel gezien? Dan kan je natuurlijk ook net over de grens kijken. Zoals bijvoorbeeld bij dierentuin Nordhorn. Die ongeveer 3 kwartier rijden vanaf de grens bij Almelo ligt. Deze dierentuin vind je namelijk echt net over de grens in Duitsland. Zeker een leuke dierentuin voor jonge kinderen. Bijvoorbeeld door zakjes voer te kopen die je aan de loslopende schapen, geitjes maar nog veel meer dieren kunt geven. Je kan hier ongeveer twee a drie uur zoet zijn. Perfect uitje dus voor jongere kinderen. Doordat de entreeprijs slechts 10 euro is, is het ook nog eens een lowbudget-uitje. In de winter kan je dit uitje ook combineren met een bezoekje aan een kerstmarkt. Maar ook de dierentuin heeft in de winter een kleine kerstmarkt opgezet. Bij slecht weer kun je je ook lang vermaken in de binnenspeeltuin en in de zomer in de grote buitenspeeltuin.