5 tips om je energiekosten zo laag mogelijk te houden

Vandaag de dag is energie duur. Of je nu kookt op gas of elektriciteit, de teller begint te lopen zodra je begint. Hetzelfde geldt ook voor wanneer je je woning verwarmd of als je onder de douche stapt. In deze blog geven we jou 5 tips om de energiekosten zo laag mogelijk te houden. Lees je mee?

Energiezuinig wonen kan op heel veel manieren. Je kan natuurlijk ervoor zorgen dat je zo min mogelijk energie verbruikt, door je woning goed te isoleren. Je kan elk jaar energie vergelijken om te checken of jouw energiecontract goedkoper kan. En je kan ook kleine aanpassingen doen aan je woning en je verbruik. Daar gaan we eens beter naar kijken. 

Kies voor duurzame lampen 

Ook lampen kosten energie. Het beste is om lampen niet onnodig te laten branden. Doe daarom altijd het licht uit als je niet in een bepaalde kamer bent. Daarnaast is het ook goed om te letten op welke soort lampen je hebt. Zo kan een gloeilamp of een halogeenlamp veel duurzamer. Denk bijvoorbeeld als een spaarlamp, maar ook LED-verlichting is veel duurzamer. Door een kleine aanpassing te doen aan je lampen verbruiken ze veel minder stroom. 

Haal apparaten van stand-by modus af 

Er zijn heel veel apparaten die op stand-by staan. Denk bijvoorbeeld aan je computer die weer aanspringt als je tegen de muis aan komt of de televisie die direct weer aan staat. Dit noemen we ook wel sluipverbruik, omdat deze apparaten stroom verbruiken zonder dat ze worden gebruikt. Door alle apparaten helemaal uit te zetten, kan je wel 100 euro per jaar besparen. En dat is toch mooi meegenomen! Hetzelfde geldt ook voor stekkers, je haalt deze het beste altijd uit een stopcontact. Anders vragen ze steeds nog een beetje stroom. Zonde! 

Installeer een slimme thermostaat 

Tegenwoordig kun je heel gemakkelijk een slimme thermostaat monteren op jouw energienetwerk. Zo kan je goed zien hoeveel je verbruikt. Want je woning verwarmen, dat kost heel veel energie. Door een slimme thermostaat te gebruiken kan je ervoor zorgen dat je minder verbruikt, omdat deze ook automatisch aan- en uitgezet kan worden. Zo hoef je nooit te vergeten dat de verwarming nog aan staat en heb je ook nog eens inzicht in je verbruik. Meer bewustwording zorgt er ook voor dat je meer geld bespaard! 

Investeer in duurzame apparaten 

Wist je dat apparaten die vandaag de dag worden gemaakt, veel zuiniger zijn dan apparaten die al heel oud zijn. Investeer daarom in duurzame apparaten. Hierdoor verbruiken ze veel minder. Denk bijvoorbeeld aan een droger, koelkast of een vaatwasmachine. Allemaal apparaten waar we stiekem niet meer zonder kunnen, maar die wel veel energie vragen. Tegenwoordig kun je kiezen voor A+ of A++ apparaten. 

Ga voor een waterbesparende douchekop 

Je kan ook heel gemakkelijk veel minder water verbruiken door gebruik te maken van een waterbesparende douchekop. Hierdoor kun je namelijk wel 160 euro per jaar verbruiken. Naast een waterbesparende douchekop moet je natuurlijk ook simpelweg minder langer onder de douche staan. Want als je maar 5 minuten doucht, verbruik je 60 euro per jaar. 

Wil je meer tips? Bekijk dan deze video!