Een weekend in Cardiff, havenstad in Wales

De stad Cardiff, een havenstad in Wales is de jongste hoofdstad van Europa, met een geweldige mix van geschiedenis en cultuur. Van oude kastelen tot de moderne architectuur van Cardiff Bay en de toekomst als de thuisbasis van TV's Doctor Who. Ook op het gebied van eten en drinken heb je keuze te over. Seizoensgebonden, lokale producten zijn een echt modewoord geworden, maar dat is het soort voedsel waar Wales het goed mee doet. Om nog maar te zwijgen van de lokale ciders, bieren en zelfs wijnen.

Een tocht door Cardiff

Trek de stad in om het weekend goed te beginnen bij Tiny Rebel Cardiff. Deze voormalige brandweerkazerne is nu een bar die wordt gerund door Tiny Rebel. Dat is een ambachtelijk cultbrouwbedrijf dat is gevestigd in het nabijgelegen Newport. Naast 15 van hun eigen bieren van de tap hebben ze ook een keuken met geweldige burgers van de stad te serveren.

De donjon bij Cardiff Castle

Cardiff Castle ligt in het hart van de stad. Gedurende zijn lange geschiedenis is het een Romeins fort, een Normandisch kasteel, een Victoriaans gotisch landhuis en een schuilkelder geweest. Maak een wandeling rond de kantelen en het terrein en klim naar de top van de donjon. Zo geniet je van een panoramisch uitzicht over de stad.

Rondleidingen vinden elk uur plaats van 10.00 tot 17.00 uur (16.00 uur van november tot februari).

Lunchen

Als je klaar bent met klauteren rond het kasteel, steek je de straat over naar de Castle Arcade. Dat is een van een reeks Victoriaanse winkelgalerijen in de stad. Het is de thuisbasis van Madame Fromage, een geweldige lunchplek. Daar kun je een traditionele cawl proberen – een soep gemaakt met lamsvlees en wortelgroenten – of een lokaal kaasplateau. Laat ruimte over voor een toetje in het nabijgelegen Science Cream, dat vloeibare stikstof gebruikt om superglad ijs te maken.

Maak vervolgens de korte wandeling naar het National Museum of Cardiff. De toegang is gratis, hoewel donaties welkom zijn, en je krijgt twee musea in één. De begane grond gaat helemaal over natuurlijke historie. Het vertelt het verhaal van de evolutie van Wales van de oerknal tot het einde van de laatste ijstijd. Hier is van alles: van meteorieten tot wollige mammoeten. De bovenverdieping is een kunstgalerie met schilderijen, beeldhouwwerken en keramiek uit Wales en de rest van de wereld.

Dineren

Stop voor een drankje in de Hopbunker, waar ze een steeds wisselende selectie van ciders en real ales hebben. Dan kun je gaan dineren in The Potted Pig. Deze voormalige ondergrondse bankkluis is nu een restaurant dat gespecialiseerd is in moderne Britse gerechten met lokale ingrediënten uit Wales. Het heeft ook een indrukwekkend groot assortiment gins. Passend bij de naam, worden je drankjes geleverd met een kant van krokant varkensvlees.

Bezoek Cardiff Bay

Ga naar Cardiff Bay, waar een enorm stadsvernieuwingsproject deze havenstad in Wales heeft getransformeerd. Ze werden oorspronkelijk gebruikt om kolen uit de Welsh Valleys te vervoeren. Nu is het een mix van moderne architectuur en gerenoveerde historische gebouwen. Begin bij de Senedd – het parlementsgebouw van de Welsh Assembly. Daar kun je een gratis rondleiding volgen (geopend van 10.30 tot 16.30 uur).

Je kunt ook een kijkje nemen in het rode bakstenen Pierhead Building. Dat werd in 1897 gebouwd als het hoofdkantoor van de Bute Dock Company. De klokkentoren wordt ook wel de 'Big Ben of Wales' genoemd. Er is ook een museum over de geschiedenis van Wales in gevestigd. Je vindt er tevens de witte houten Noorse kerk waar auteur Roald Dahl werd gedoopt. Tegenwoordig is het een kunstcentrum en café.

Millenium Centre

Het meest herkenbare gebouw van de baai is het Millennium Centre, waar je opera-, muziek- en theatervoorstellingen kunt zien. In de koperen voorgevel is een gedicht van de Welshe dichter Gwyneth Lewis ingebouwd dat 's nachts wordt verlicht. Vertaald betekent het "waarheid creëren als glas uit de oven van inspiratie". Stop voor de lunch in het restaurant van het Centre, met een prachtig uitzicht over de baai.

Boottocht

Maak een boottocht om de baai vanuit een andere hoek te bekijken. Bay Island Voyages organiseert een aantal verschillende trips die vertrekken vanaf Mermaid Quay, met een 15 minuten durende tocht. Ook is er een langere kust- en eilandtour van 90 minuten die loopt tot aan de Cardiff Barrage.

Sluit je weekend in Cardiff dan af met een hotdog en milkshake bij Eddie’s Diner in jaren 50-stijl.