Een budgetvriendelijke gids voor musea in Kopenhagen

Kopenhagen is misschien niet de grootste metropool ter wereld, maar de kleine hoofdstad heeft het allemaal. Geweldige winkels en mode, een verbluffende culinaire scene, wereldberoemde meubels, design- en architectuurtradities. En niet te vergeten alle mooie kunst- en geschiedenismusea die verspreid zijn over de stad.  Een bezoek aan musea is een geweldige manier om een stad te ervaren. Ook om meer te weten te komen over de lokale cultuur terwijl je in Denemarken op vakantie bent.

Gelukkig bieden veel musea in Kopenhagen kortingen of hebben ze dagen waarop de toegang gratis is.

Tip: Als je van musea houdt, overweeg dan om een Parkmuseerne-ticket te kopen. Het is een kaartje van 245 DKK en geeft eenmalig toegang tot zes gespecificeerde musea in Kopenhagen. Binnen een periode van een jaar.

Kunstmusea

Het Museum van Kopenhagen (Københavns Museum)

Een maand voordat de corona-lockdown plaatsvond, opende The Museum of Copenhagen zijn deuren. In een gloednieuwe ruimte na een renovatie van vijf jaar. Het gebouw zelf is een beleving met prachtige kamers en een plafond met prachtige schilderijen. Op verschillende verdiepingen documenteert het museum de geschiedenis van Kopenhagen. Die teruggaat tot de 12e eeuw, voordat Kopenhagen zelfs maar als stad werd gesticht. Tot op de dag van vandaag. Het bevat ook archeologische vondsten die zijn ontdekt tijdens het opgraven van het metrosysteem.

Naast de geschiedenis heeft het museum een geweldige museumwinkel en een café .

Op woensdag is de toegang tot het museum gratis. Het is altijd gratis voor jongeren onder de 18 jaar. Anders kost het DKK 90.

De Nationale Galerij van Denemarken (Statens Museum for Kunst)

Het museum toont Europese en Deense kunstwerken uit de 14e eeuw en de collectie bestaat uit meer dan 260.000 kunstwerken. Gelegen in Østre Anlæg, wat een prachtig park is, is het grote museumgebouw spectaculair. Achter het gebouw voegt een moderne uitbreiding een zeer interessant contrast van stijlen toe.

Het museum heeft een geweldig restaurant en café, Kafeteria, gerund door de beroemde chef-kok Frederik Bille-Brahe.

De toegang is gratis voor personen onder de 18 jaar. Het kost DKK 120 voor volwassenen en DKK 95 voor jongeren onder de 27 jaar.

Arken Museum voor Moderne Kunst

Kortingskaartje: 119 DKK

Arken, ingehuldigd in 1996, is een van de nieuwste musea voor hedendaagse kunst in Denemarken. Verken de vele kunstwerken van het museum in het iconische hoofdgebouw. Ontworpen om op een schip te lijken, of geniet van hun nieuwste buitenuitbreiding, het Art Island.

Louisiana Museum voor Moderne Kunst

Kortingskaartje: 125 DKK

Een van de meest populaire musea van Denemarken, het Louisiana Museum of Modern Art, is niet voor niets beroemd. Blader door hun uitgebreide collectie moderne kunst, breng tijd door met winkelen in de boetiek van het museum. Of gebruik hun ongelooflijke buitenruimte om te picknicken en te ontspannen terwijl je uitkijkt over de oceaan.

Tip: Als je jonger bent dan 27, kun je een lidmaatschapskaart krijgen voor 165 DKK. Een eenmalige betaling waarmee je zo vaak kunt gaan als je wilt.

Toegang op woensdag: gratis

Kortingsicket: 95 DKK (dit ticket bevat ook toegang tot het Thorvaldsens Museum en het Museum van Kopenhagen binnen 48 uur)

Nikolaj Kunsthal, gelegen in het centrum van Strøget, biedt bezoekers de kans om Deense en internationale hedendaagse kunst te bekijken. In een prachtige en unieke historische setting.

Ny Carlsberg Glyptoteket

Kortingskaart: 95 DKK (of een jaarkaart voor 150 DKK)

Glyptoteket was een geschenk aan Kopenhagen van de oprichter van Carlsberg, brouwer Carl Jacobsen. Het museum richt zich op sculpturen en bevat meer dan 10.000 kunstwerken en archeologische voorwerpen. Waarvan sommige meer dan 6000 jaar oud zijn.

Naast de kunst en beeldhouwkunst zijn het gebouw en de zalen van het museum kunstwerken op zich. Met grote kamers, kleurrijke plafonds, marmeren platen en zuilen is het museum magnifiek. Een andere attractie is de prachtige Wintertuin.

Statens Museum voor Kunst (Nationale Galerij van Denemarken)

Ticket voor jongeren tot 27 jaar: 95 DKK

De kunst die in het nationale kunstmuseum van Denemarken wordt getoond, was oorspronkelijk uitsluitend eigendom van de Deense koninklijke familie. Als onderdeel van hun koninklijke collectie. In de loop van de tijd werd de collectie geschonken aan de bevolking van Denemarken. Sindsdien is het uitgegroeid tot het museum dat nu bestaat.

De David-collectie

Gratis toegang

De David-collectie bestaat uit drie hoofdcollecties, allemaal bewaard door museumoprichter Christian Ludvig David. De collecties omvatten: de collectie islamitische kunst, de collectie Europese kunst en de collectie Deense vroegmoderne kunst.

Thorvaldsens Museum

Toegang op woensdag: gratis

Kortingsticket: 95 DKK (dit ticket bevat ook toegang tot de Nikolaj Kunsthal en het Museum van Kopenhagen binnen 48 uur)

Het Thorvaldsens Museum werd in 1848 geopend als het eerste openbare museumgebouw van Denemarken. Het museum is gewijd aan de kunst van de Deense neoclassicistische beeldhouwer Bertel Thorvaldsen en belicht zijn levenswerk.

Wetenschaps- en geschiedenismusea

Arbejdermuseet (Het Arbeidersmuseum)

Kortingsticket: 90 DKK 

Tip: koop je tickets online en bespaar 10%