Op stedentrip en genieten van de natuur? Ga naar deze vijf steden

Een stedentrip is altijd een goed idee, maar het is nog veel leuker om een stad te combineren met een ontdekkingstocht door de natuur. Zo zie je nog meer van een bestemming en ben je er even helemaal tussenuit. Wij geven je vijf steden die interessant zijn voor een stedentrip, maar die ook compact genoeg zijn om na een dag of twee in te ruilen voor een roadtrip door de mooie natuur.

Groningen en De Onlanden

Wist je dat aan de rand van Groningen het prachtige natuurgebied De Onlanden ligt? Je vindt er naast open water, verschillende soorten graslanden, moeras met moerasbos en beekdalen. En natuurlijk veel diersoorten zoals vele moerasvogels, Schotse Hooglanders en Exmoorpony’s. Natuurmonumenten heeft verschillende fiets- en wandelroutes door dit bijzondere gebied uitgestippeld. Vanaf de 26 meter hoge uitkijktoren heb je een schitterend uitzicht over De Onlanden en de skyline van de stad Groningen. Na je wandel- of fietstocht is het heerlijk opwarmen bij de knusse Onlanderij met een kop koffie en ambachtelijk gebak.

Leuven en Nationaal Park Hoge Kempen

Leuven is een onwijs leuke stad voor een stedentrip! Er zijn veel mooie gebouwen, knusse straatjes en goede restaurants. Net als Gent is Leuven ook een studentenstad. Dat zorgt voor fijne sferen en een goede hotspot, want de universiteitsbibliotheek is werkelijk prachtig. Slaap bij Martin’s Klooster, bezoek de toffe Kruidentuin, laat je rondleiden door het imposante stadhuis, ga op ontdekking in het M-Museum en bekijk de stad vanaf de klokkentoren van de universiteitsbibliotheek. En heb je even genoeg van het stadsleven en snak je naar de natuur? Rij dan in een uurtje naar het enige Nationaal Park van België: de Hoge Kempen.

Salzburg en de Untersberg

Salzburg, de stad van Mozart en the Sound of Music! Een sfeervolle stad voor een stedentrip en een fijne uitvalsbasis voor natuurliefhebbers. Op nog geen twintig minuten rijden van Salzburg ben je al in de bergen. Tien kilometer ten zuiden van de stad staat de Untersberg. Met een kabelbaan kun je naar de top van deze 1776 meter hoge berg om daar van het spectaculaire uitzicht te genieten. Op de Untersberg kun je eventueel een twee uur durende wandeling maken naar de Toni-Lenz-Hütte en de Schellenberger Eishöhle. En in de winter kun je een stedentrip naar Salzburg perfect combineren met een wintersportvakantie in Oostenrijk!

Osnabrück en Terra Vita

Osnabrück ligt net over de Nederlandse grens en is een leuke bestemming voor een weekendje weg. Deze Duitse stad staat bekend als ‘de stad van de vrede’ en ook al is het eeuwen gelden dat de Dertigjarige Oorlog ten einde kwam, toch hangt er in de stad nog steeds een vredige sfeer en struikel je er niet over de hordes toeristen. Ook leuk: in Osnabrück kun je smullen tot je erbij neervalt, in traditionele koffiehuizen, maar ook in restaurants met 3 Michelinsterren. Op steenworp afstand van Osnabrück vind je het UNESCO-Geopark Terra Vita. Een geweldig natuurpark voor wandelaars en fietsers met tientallen leuke routes.

Luxemburg en het Mullerthal

Een citytrip naar Luxemburg Stad zal bij weinig mensen op het to-do-lijstje staan. Toch is deze hoofdstad van dit kleine land echt een bezoek waard. Met de zandstenen paleizen, eeuwenoude kazematten, gezellige pleinen en tientallen bruggen die schitterende uitzichten bieden, is Luxemburg een geweldige bestemming voor een stedentrip. Op ongeveer 30 kilometer van de stad ligt het fraaie Mullerthal. Deze streek wordt ook wel Klein Zwitserland genoemd vanwege de talloze grillige rotsformaties, kloven en spelonken. Dus pak de auto richting het Mullerthal en geniet van ongerepte Luxemburgse natuur.