Een weekendje Le Havre, havenstad in Seine-maritime

Als je je afvraagt wat je kunt doen in Le Havre, lees dan verder. Waar je kunt wandelen om de geheimen van deze havenstad in Seine-Maritime te ontdekken? Er is een ongelofelijk aanbod aan architectonische verscheidenheid. Als je Le Havre bezoekt, dan lijkt het alsof je naar een speeltuin voor architecten gaat.

Stedelijke kunst

Of het nu is om de economie of om bepaalde wijken nieuw leven in te blazen. Architectuur maakt echt deel uit van het dagelijkse leven van Le Havre. De stad heeft ook een speciaal circuit ontworpen dat aan deze grote kunst is gewijd.

Een bezoek aan Le Havre is dan het ontdekken van ongebruikelijke stedelijke kunst. Net als de werken die zijn gemaakt in het kader van de 500ste verjaardag van Le Havre en die symbolen van de stad zijn geworden.

Ontdekkingstocht door de werken van Le Havre

Ter gelegenheid van het 500-jarig bestaan van Le Havre zijn er 4 routes die de stad doorkruisen. Dit begint vanaf Le Volcan, het gebouw van nationale toneel, dat gebouwd is in de vorm van een vulkaan. Deze routes worden onderbroken door monumentale werken van verschillende kunstenaars.

Voor de routes kun je terecht bij de receptie en het informatiepunt in Le Volcan. Het is ook een perfecte plek om te bezichtigen en veel informatie over de stad te krijgen. De kunstwerken zijn:

• De kleurrijke strandhuisjes (installatie van Karel Martens). Dit biedt een gelegenheid om een ??wandeling te maken over het grote kiezelstrand van Le Havre, wat zeer aangenaam is.

• De containers van Vincent Ganivet (die super fotogeniek zijn).

• "Impact", het werk van Stéphane Thidet boven het handelsbekken van Le Havre.

• Het beeldhouwwerk van Lang en Baumann op het strand.

Bezoek het modelappartement Perret in Le Havre

Voor deze activiteit moet je naar het Maison du Patrimoine, een ruimte voor interpretatie van architectuur en erfgoed. Dit bezoek aan een showappartement met een gids-docent is boeiend en mag je niet overslaan. Zeker niet als je de architectuur en geschiedenis van de stad echt wilt begrijpen. Het is een echte duik in de jaren 50, het voelt alsof je in de tijd reist.

Dit appartement is de reconstructie van de eerste woning die in 1946 door Atelier Perret werd ontworpen. Het was nodig om de slachtoffers van de oorlog te huisvesten (een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van Le Havre).

Bezoek de Sint-Jozefkerk in Le Havre

Deze prachtige creatie van glas en beton van Auguste Perret heeft een klokkentoren met een hoogte van 107 meter. Het gebouw domineert de stad en is een van de hoogste gebouwen van deze havenstad in Seine-Maritime.

Mis de kerk niet zodat je de indrukwekkende binnenkant en de installatie van de Japanse kunstenaar Chiharu Shiota kunt bewonderen. Voor de goede orde, deze kerk werd opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog.

Maak een boottocht met Navigation Normande

Breng een bezoek aan de haven van Le Havre per boot om Port 2000 te ontdekken. Hier worden de grootste containerschepen ter wereld ontvangen. Om je reis op zee af te sluiten, kun je een doorvaart maken langs het strand van Le Havre. Het is een zeer interessante excursie om te doen. Waarmee je bij mooi weer een van een vrij originele en aangename activiteit zult genieten.

Uitzicht op Le Havre vanaf de toren van het stadhuis

Het stadhuis heeft een monumentale toren van meer dan 70 meter hoog die een schitterend panorama over de stad biedt. Het is een van de emblematische gebouwen van de naoorlogse wederopbouw van Le Havre. Deze tour is een uitstekende kennismaking met het ontdekken van de stad. Het stelt je in staat om de verschillende wijken te lokaliseren.

Als je geluk hebt dan kun je namelijk helemaal naar de top klimmen met een gids van het VVV-kantoor van Le Havre. Ze organiseren van april tot oktober panoramische rondleidingen op de 17e verdieping van de toren van het stadhuis. Het is zeker een van de mooiste uitzichten van de stad.

Baden in de Bains des Dock

Dit watercomplex, ontworpen door Jean Nouvel, werd gebouwd in 2008. Je vindt er van alles om  zwemliefhebbers te vermaken (binnen- en buitenzwembaden). Ook zijn er andere ontspanningsmogelijkheden zoals jacuzzi, balneotherapie allerhande lichaamsbehandelingen in een unieke omgeving die bestaat uit verschillende ruimtes . De baden op de dokken zijn geïnspireerd op Romeinse baden waar het witte mozaïek domineert. Dit met uitzondering van de speelruimte die van vloer tot plafond uiterst kleurrijk is.

Winkelen in Le Havre

Veel toeristen gaan naar de winkel Le Note Bleue om souvenirs te kopen. De talrijke klanten laten zich niet intimideren door hoge prijzen. Tussen de gepresenteerde souvenirs is altijd wel iets bijzonders te vinden. Vrouwen zullen sieraden en accessoires van halfedelstenen waarderen. Degenen die geld willen besparen, kunnen kiezen voor mooie magneten met symbolen van de stad, sleutelhangers en andere goedkope accessoires.

Cocci Market

Cocci Market-supermarkt zal een echte vondst zijn voor budgettoeristen. Verse producten en Franse wijn tegen redelijke prijzen zijn hier altijd verkrijgbaar. Een fles Chablis kost ongeveer 3 euro. Daarnaast kun je er terecht voor vers stokbrood, kaas, vleeswaren en seizoensgroenten en -fruit.

Espace Coty

Winkelcentrum Espace Coty, gelegen in de wijk Kochi, zal interessant zijn voor een familiebezoek. Het presenteert winkels van bekende wereldmerken, waaronder C&A en Fnac-paviljoen. Dames zullen zeker van de Artur & Ashton winkel houden, waar je voor 40 euro een designer tas kunt uitkiezen. Mannen zijn meer geïnteresseerd in sportwinkels, waaronder Go Sport. Dit centrum herbergt daarnaast veel winkels met goederen voor kinderen.