Hoe maak je de lekkerste cocktails met Martini?

Er zijn weinig cocktails zo klassiek als de Martini cocktail. Hij bestaat al tijdenlang en wordt gedronken door populaire sterren zoals James Bond. Benieuwd hoe je zelf nou ook de lekkerste martini cocktail kunt maken of wat voor variaties er allemaal op bestaan? In dit artikel bespreken we hoe je de lekkerste martini cocktails klaar kunt maken met de juiste glazen van de Horeca Groothandel?

Klassieke martini

De klassieke martini wordt gedronken met gin, witte vermout ijs en groene olijven. De klassieke martini drink je met olijven, maar let er wel op dat je kiest voor pitloze olijven. Anders schrik je tijdens het bijten ineens omdat er een pit in de olijf zit.

Wodkatini

Je kunt ook kiezen voor de wodkatini, waar je 50ml wodka mixt met 10ml witte vermouth mixt en topt met de schil van een gele citroen. Een dirty martini maak je hetzelfde, maar dan met wat olijf vocht en wat olijven als topping. Zorg dan dat je een glazen potje met olijven koopt, zodat je het vocht apart eruit kunt filteren.

Shaken not stirred

James Bond drink zijn martini altijd ‘shaken, not stirred’. James Bond drinkt hem echter niet met gin, maar met wodka. Een droge martini wordt geroerd en niet geshaket. Bij het shaken komt er namelijk meer water vrij van de ijsblokjes en wordt de cocktail dus iets waterig, en minder sterk. Wil je hem zo puur mogelijk, dan roer je hem dus alleen (stirring).

Espresso martini

Ook een espresso martini is een ongelofelijk populaire cocktail en tegelijkertijd een fijne energieke oppepper als je dat ook even kunt gebruiken. Je maakt hem met wodka, koffielikeur en koffie. Dankzij de cafeïne in de koffie is een espresso martini de perfecte cocktail om een leuke avond mee te kunnen beginnen. Om de cocktail extra mooi te serveren kun je hem aftoppen met chocoladeboontjes, die je kunt opeten na het opdrinken van de cocktail. De espresso martini is ooit in het leven geroepen doordat in het begin van de jaren 80 een vrouw een Londense bar binnenkwam en vroeg om: “something that wakes me up and then fucks me up”. Het verhaal gaat dat degene die dit vroeg, Kate Moss was.

Glazen

Een klassieke martini of de variatie hierop drink je natuurlijk in martiniglazen – dat zijn de rond uitlopende glazen op een lange steel (let wel: lastig om uit te drinken). Ook heb je een barmaatje (om de drank af te kunnen meten), een shaker, zeef, roerstaafje, ijsblokjes en cocktailprikkers nodig. Het is belangrijk om van tevoren het glas te koelen, door het te vullen met ijs en dit eruit te gooien wanneer je de cocktail in gaat schenken.

Pornstar martini

Tot slot willen we het even hebben over de pornstar martini. Deze heerlijke zoete en fruitige cocktail serveer je met passievrucht. Je maakt hem met wodka, een vruchtenlikeur (passoa bijvoorbeeld), vruchtensap, eiwit, bruisende witte wijn en poedersuiker. Het maken van deze cocktail kost best even wat tijd, maar als je hem dan serveert kom je ook echt aan met een pronkstuk van een cocktail.