Een wandelling om nooit te vergeten: klompenpad Oosterbeek

In de provincies Utrecht en Gelderland zijn klompenpaden. Deze paden zijn geopend tussen zonsopgang en –ondergang. Ze zijn vrij toegankelijk ook al lopen ze soms over particuliere grond. Een van de mooiste wandelingen is het klompenpad bij Oosterbeek, het Rosandepad. Het heeft een lengte van 13 km en voert over historische landgoederen en uiterwaarden langs de Rijn. Het is rijkelijk voorzien van o.a. beukenlanen en zelfs watervalletjes. Als wandelen je hobby is, dan ben je op de goede plek.

Begin van het Rosandepad: Airborne Museum

Het Rosandepad heeft als startpunt het Airborne Museum Harteveld of landgoed Mariëndaal in Oosterbeek. Het pad wordt aangegeven met de klompenborden.

Oosterbeek, gelegen vlakbij Arnhem, is een kunstenaarsdorp in Gelderland en behoort tot de gemeente Renkum. Naast de prachtige natuur is het bekend vanwege de beslissende slag in WOII van Operation Market Garden. Het ligt beklemd tussen een stuwwal en de Rijn. Het kent dus hoogteverschillen met adembenemende uitzichten.

Begin op landgoed Mariëndaal

Zoals gezegd kun je ook starten op landgoed Mariëndaal. Er is in ieder geval een betere parkeergelegenheid. Hier begin je bij de stuwwal en je kunt fijn klimmen op het landgoed. Het is werkelijk idyllisch met grazende koeien in het dal.

Lommerrijk

Het landgoed Mariendaal behoort tot het Geldersch Landschap en Kasteelen (GLK). Het is heuvelachtig en grenst aan Arnhem. Hier loop je langs boerderijen met lommerrijke lanen en vind je veel water: van beekjes tot sprengen en ook watervalletjes. Het meest opvallende aspect is de Groene Bedstee. Het is een beukenhaag in de vorm van een tunnel. Het is wel 300 meter lang en wordt in de volksmond ook wel de rups genoemd. Het is aangelegd in 1865 en dienden om de dames van het landgoed vrij en onbespied te laten bewegen.

Vanaf de Bedstee kom je al snel op het ZigZag-pad. Het gaat van een heuvel zigzaggend naar beneden. Ook dit is een onderdeel van het oorspronkelijke landgoed.

Rosandepolder

Na het intensieve klimmen en dalen kom je uiteindelijk aan bij de uiterwaarden en kun je de Rijn zien stromen. Het is alsof je in een andere wereld bent. Hier is alles plat en uitgestrekt. In de verte zie je een oude spoorbrug. Nu bevind je je in de Rosandepolder. Het is kilometers lang slenteren langs het water, terwijl je ondertussen de schepen aan je voorbij ziet trekken.

Het kan wat modderig zijn, dus houd daar van tevoren rekening mee. In de zomer wordt er ook gezwommen, dus misschien wil je wel zwemkleding meenemen.

Oosterbeek

Op een gegeven moment beland je bij de oude kerk van Oosterbeek, met zijn karakteristieke uiterlijk en schitterende knotwilg. Hier kun je even uitpuffen en genieten van alles wat je om je heen ziet. Als je dan weer gaat wandelen kom je bij landgoed Oorsprong. Ook hier zijn er weer veel beekjes. Het heeft kenmerkende bruggen en slingerpaden. Deze voeren je langs het oude zwembad, de ruines van het landhuis, je ziet kassen en stuit op het Grothuisje.

Dit is een opvallend bouwsel dat al voor 1824 op het landgoed is neergezet. Het werd echter gesloopt in 1909, maar herbouwd in 2007.

Hemelse Berg

Nu ben je vlakbij een ander landgoed, namelijk de Hemelse Berg. Het is alweer het laatste gedeelte van de wandeling, maar het is zeker niet het minste. Ook hier moet je behoorlijk klimmen, vanwege de stijgende stuwwal. Als je eenmaal bent aangekomen op de Bergen op Zoomse Allee sta dan even stil. Deze gedenkwaardige laan, gevuld met prachtige beuken kent de mooiste villa’s. Het oog wil ook wat terwijl je klimt.

Na even doorzetten bereik je de top en kun je weer afdalen vanaf de Hoofdlaan. Vanaf daar ben je op weg naar het Airborne Museum.

War Cemetary

Het laatste gedeelte gaat over de landgoederen Boschveld en Lichtenberg. Hier vind je het Airborne War Cemetary. Het is een indrukwekkend veld waar de militairen van WOII begraven zijn. Je zou het niet zeggen als je door het vreedzame landschap wandelt, maar in Oosterbeek werd destijds hevig gevochten.

Dan vervolg je je pad en trek je langs weilanden en loop je langs de voormalige theekoepel. Tegenwoordig doet het dienst als Bread and Breakfast. In vroeger dagen was het dé sociëteit van Mariëndaal en omgeving. Als je eenmaal aan het einde van de wandeling gekomen bent, besef je hoe mooi Nederland is. In de regio is er ook nog het Schaarsbergenpad. De klompenpaden bieden telkens weer iets nieuws.