Lekker fietsen in Duitsland

Met zijn dromerige bossen, charmante dorpjes en grote meren heeft Duitsland veel fietsbestemmingen te bieden die je zullen verbazen. In deze blog bespreken een aantal van de mooiste plekken waar je kunt fietsen in Duitsland.

Fietsen in Duitsland: Elbe fietspad

Zoals de naam al doet vermoeden, leidt het Elbe-fietspad langs de Elbe. Het voert langs mooie steden in Duitsland, zoals de grote Hanzestad Hamburg, Wittenberg of de imposante stad Dresden. Dit langeafstandsfietspad is al jaren een van de meest populaire fietspaden in Duitsland. Hier combineer je sightseeing in de stad gemakkelijk met rustige dagen in de natuur. Mocht de route door Duitsland je niet genoeg zijn, dan kun je in Königstein doorreizen naar Tsjechië en doorreizen naar Praag.

• Route: Cuxhaven – Hamburg – Wittenberg – Magdeburg – Dresden – Saksisch Zwitserland – Praag 

Routelengte: ca. 860 kilometer in DE | in totaal ca. 1.260 kilometer

Moeilijkheidsgraad: makkelijk tot gemiddeld

Weser-fietspad

Het Weser-fietspad is bijna 500 kilometer lang en biedt geweldige uitzichten op kastelen en paleizen. Van het Weserbergland tot aan de Noordzee. Het fietspad is verdeeld in 15 etappes en eindigt in het noorden in Cuxhaven.

Vanuit Bremerhaven kun je ook een alternatieve route nemen. Die van Nordenham langs de kust van het schiereiland Butjadingen naar Eckwarderhörne loopt.   

Route: Hann. Münden – Höxter – Hameln – Porta Westfalica – Bremen – Nordenham – Bremerhaven – Cuxhaven

Routelengte: ca. 500 kilometer

Moeilijkheidsgraad: makkelijk, gezinsvriendelijk

Oostzee-fietsroute

Het Baltische kustfietspad is geschikt voor een ontspannen tocht langs de Oostzee met het hele gezin. De tocht is bewegwijzerd en geïdentificeerd met het blauwe logo van de Baltische kust fietsroute. Tijdens jouw rondreis kun je ook grote werelderfgoedsteden als Wismar en Stralsund ontdekken en de eilanden Fehmarn en Usedom omcirkelen.

Route: Kupfermühle – Glücksburg – Eckernförde – Hohwacht – Fehmarn – Lübeck-Travemünde – Warnemünde – Stralsund – Usedom

• Routelengte: ca. 1.140 km

• Moeilijkheidsgraad: makkelijk tot gemiddeld

Donau fietspad

Tijdens het fietsen in Duitsland kun je je verheugen op een spectaculaire fietstocht langs rotslandschap. Je doorkruist de Schwäbische Alb, Schloss Mochental, Schloss Hohenzollern, Ulm Minster en Klooster Weltenburg. Evenals de historische oude steden Regensburg en Passau. Het 800 kilometer lange traject maakt deel uit van de grote EuroVelo-route van de Atlantische Oceaan naar de Zwarte Zee. Dus, kun je de route door de Oostenrijkse Alpen via Hongarije naar de monding van de Zwarte Zee trekken.

• Route: Donaueschingen – Tuttlingen – Ulm – Ingolstadt – Regensburg – Passau

• Routelengte: 800  km

• Moeilijkheidsgraad: makkelijk tot gemiddeld

Rijn fietspad

Het Rijnfietspad is ook een van de mooiste fietstochten in Duitsland en mag daarom niet ontbreken. Het begint met de fietsroute in de Bodenmeerdelta bij Konstanz via Zwitserland naar Bazel, verder naar Freiburg en Straatsburg. De route is gedeeltelijk ongeschikt voor kinderen en beginners, omdat er langere beklimmingen in de Alpen zijn.

• Route: Konstanz – Bazel – Freiburg – Straatsburg – Karlsruhe – Mannheim – Mainz – Koblenz – Keulen – Düsseldorf – Emmerich

• Routelengte: ca. 971 kilometer in DE | in totaal ca. 1.233 kilometer   

• Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Main fietspad

Het Main-fietspad is bekroond als 5-sterren kwaliteitsfietsroute Het laat zien hoe mooi fietsen in Duitsland is. Op het Main-fietspad fiets je langs talloze wijngaarden en geweldige panorama's. Onderweg passeer je historisch waardevolle steden zoals Bamberg, Kitzingen, Würzburg of Mainz. Die punten scoren met hun historische oude binnenstad, architectuur en goede wijnen.

• Route: Kulmbach – Bamberg – Schweinfurt – Kitzingen – Würzburg – Aschaffenburg – Frankfurt – Mainz

Routelengte: ca. 600 km

Moeilijkheidsgraad: makkelijk, gezinsvriendelijk

Moezel fietspad

Het Moezelfietspad kan niet alleen in Duitsland worden gestart, maar ook in Frankrijk in de stad Metz. Je fietst door naar Thionville tot je de Duits-Franse grens oversteekt en in Perl aankomt. Op Duitse bodem slingert het fietspad verder langs de Moezel – langs de beroemde Porta Nigra in Trier. Met schattige wijndorpjes, de Reichsburg in Cochem en Schloss Eltz. Het fietspad loopt bijna uitsluitend over verharde fietspaden met groen-witte bewegwijzering.

• Route: Perl – Trier – Piesport – Bernkastel-Kues – Traben-Trarbach – Zell – Cochem – Treis-Karden – Koblenz

• Routelengte: ca. 239 kilometer in DE | in totaal ca. 310 kilometer

• Moeilijkheidsgraad: makkelijk, gezinsvriendelijk

Bodensee-Königssee fietspad

De fietstocht Bodensee-Königssee-Radweg voert langs de heuvelachtige uitlopers van de Alpen van Lindau aan het Bodenmeer naar de Königssee. Door de hellingen en de deels verharde en deels grindroute is deze route meer geschikt voor gevorderde fietsers. Maar de moeite is altijd de moeite waard als je voor het imposante kasteel Neuschwanstein staat en het Alpenpanorama ziet.

• Route: Lindau – Füssen – Bad Tölz – Tegernsee – Traunstein – Bad Reichenhall – Königssee

 Routelengte: ca. 420 km

 Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Europese Fietsroute IJzeren Gordijn

Durf het wat moeilijkere Europese IJzeren Gordijn-fietspad te proberen, dat in zijn geheel ook wel EuroVelo Route 13 wordt genoemd. De fietstocht wordt beschouwd als een cultuurhistorische themaroute van de voormalige grens tussen Oost en West. Van de Noordelijke IJszee tot de zuidelijke Zwarte Zee.

Ontdek de voormalige slagboom- en heksystemen, die nu verbonden zijn met de natuur. Ervaar het samenspel van natuur, sport, geschiedenis en herinnering. Maar pas op: de route is wat zwaar voor je kuiten, dus een goede voorbereiding kan geen kwaad.

• Route: Hof – Coburg – Eisenach – Kassel – Göttingen – Wolfsburg – Wittenberge – Lübeck

• Routelengte: ca. 1.100 kilometer in DE | in totaal ca. 10.000 kilometer

• Moeilijkheidsgraad: moeilijk

Duitse voetbalroute

Deze kwaliteitsfietsroute voert van de Eifel naar de Hermannshöhe in het Teutoburgerwoud. ier kom je niet alleen heel dicht bij de natuur, maar ook bij het voetbal. Want de Duitse voetbalroute voert je langs vele plaatsen die nationale en internationale voetbalgeschiedenis hebben geschreven.

Onderweg krijg je veel informatie over voetbal, bijvoorbeeld waar Helmut Rahn, de voetbalheld van 1954, woonde en werkte. Of waar Lukas Podolski leerde scoren. Onderweg kom je ook indrukwekkende bezienswaardigheden en sprookjesachtige natuurlandschappen tegen.

• Route: Aken – Keulen – Leverkusen – Mönchengladbach – Krefeld – Düsseldorf – Wuppertal – Duisburg – Oberhausen – Essen – Gelsenkirchen – Bochum – Dortmund

Routelengte: ca. 800 km

Moeilijkheidsgraad: makkelijk tot gemiddeld

Lees ook eens het volgende: